Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens mest sjeldne pattedyr observert for første gang på 15 år

Dukket opp på bilder tatt av skogskamera i Vietnam.

SAOLA: For første gang på 15 år er en Saola blitt observert i skogsområdene i Vietnam. Nå håper dyrevernsorganisasjoner på dyrets overlevelse. Foto: AP Photo/WWF/NTB Scanpix
SAOLA: For første gang på 15 år er en Saola blitt observert i skogsområdene i Vietnam. Nå håper dyrevernsorganisasjoner på dyrets overlevelse. Foto: AP Photo/WWF/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av verdens mest sjeldne og utrydningstruede dyr, saolaen, har blitt oppdaget i Vietnam for første gang på 15 år.

Saola, eller Vu Quang-oksen, ble fotografert i et skogsområde i sentral-Vietnam i midten av september.

- Dette er en kjempestor oppdagelse og fornyer håpet vårt om at denne arten skal overleve, sier Van Ngoc Thinh, Vietnams landdirektør i World Wildlife Foundation (WWF).

Den langhornete oksen ble oppdaget for første gang i de fjerntliggende fjellområdene langs grensen til Laos i 1992, etter at representanter fra WWF og Vietnams skogkontrollgruppe fant en hodeskalle med uvanlig lange horn.

Ifølge WWF var dette funnet det første nye store pattedyret som er blitt oppdaget i løpet av de siste 50 åra.

15 år siden sist I Vietnam ble saolaen sist sett ute i naturen i 1998. Det forteller Dang Dinh Nguyen, direktør for saolas naturreservat i den sentrale provinsen Quang Nam.

I området der dyret ble fotografert har WWF rekruttert skogsvakter fra lokalsamfunnet for å fjerne snarer og bekjempe ulovlig jakt, den største trusselen mot saolas overlevelse.

Siden 2011 har skogsvaktene fjernet mer enn 30 000 snarer fra saolaens naturreservat. WWF skriver på sine hjemmesider at den nye observasjonen av dyret er et tegn på at innsatsen hjelper.

- Etter tiår med utrettelig arbeid er dette er en stor belønning til provinsen som etablerte saola-reservatet, skogsvaktene og WWF-biologene. Nå er tida kommet for å doble innsatsen vår for å få denne ikoniske arten til å overleve, sier Barney Long i WWF.

Liten kunnskap 20 år etter at saolaen ble oppdaget for første gang er det fortsatt veldig lite kunnskap om dyret. Det har også vært vanskelig å spore det sky dyret, noe som har gjort det nærmest umulig for forskere å fastslå bestanden.

Ifølge WWF finnes det i beste fall ett par hundre saolaer, men kanskje også bare et par dusin overlever de tette og fjerntliggende skogene langs grensen til Laos.

PSEUDORYX NGHETINHENSIS: Det antilope-lignende dyret Saola holder til i skogsområdene i Vietnam langs grensen til Laos. Foto: REUTERS/WWF/NTB Scanpix
PSEUDORYX NGHETINHENSIS: Det antilope-lignende dyret Saola holder til i skogsområdene i Vietnam langs grensen til Laos. Foto: REUTERS/WWF/NTB Scanpix Vis mer