Aztekernes «dødsfløyte»:

- Verdens mest skremmende lyd

Instrumentet kan ha blitt brukt i forbindelse med menneskeofring, eller til å skremme fiender på flukt.

«VERDENS MEST SKREMMENDE»?: Instrumentet kan ha blitt brukt i forbindelse med menneskeofring, eller til å skremme fiender på flukt. Hør lyden her. Video: The Action Lab / YouTube Vis mer
Publisert

Det var under en utgravning i 1999, at det ble gjort et uhyggelig funn.

Templo Mayor betyr «Det store gudshuset» og var et av aztekernes viktigste templer. Det lå i hovedstaden Tenochitlan, som i dag er Mexico by. Templet, som var viet til gudene Huitzilopochtli og Tlaloc, skal være et av flere steder der aztekerne utførte menneskeofringer.

I ruinene fant arkeologene et hodeløst skjelett som hadde en merkelig, hodeskalleformet gjenstand i den ene hånda.

DØDSFLØYTA: I 1999 ble det funnet en liten gjenstand ved et hodeløst skjelett i et azteker-tempel. Skjermdump: YouTube/The Action Lab
DØDSFLØYTA: I 1999 ble det funnet en liten gjenstand ved et hodeløst skjelett i et azteker-tempel. Skjermdump: YouTube/The Action Lab Vis mer

I 15 år var teorien at det var en slags forhistorisk leke anno 1390-tallet. Så blåste en forsker i hullet på toppen.

- Oppsiktsvekkende oppdagelse

Lyden som kom ut av den merkelige gjenstanden, kan minne om et skremmende, skingrende menneskeskrik, fylt til randen av dødsangst. Instrumentet fikk derfor raskt navnet «dødsfløyte».

- Det var en oppsiktsvekkende oppdagelse fordi det hørtes ut som et skrikende menneske, forteller ingeniør James J. Orgill i en video på YouTube.

GAMLE RUINER: Templo Mayor ble påbegynt i 1390, og ble seinere bygd om seks ganger. Tempelet ble ødelagt av spanjolene i 1521. Foto: Gerardo Vieyra/NTB
GAMLE RUINER: Templo Mayor ble påbegynt i 1390, og ble seinere bygd om seks ganger. Tempelet ble ødelagt av spanjolene i 1521. Foto: Gerardo Vieyra/NTB Vis mer

Sammen med noen ingeniørkolleger, har Orgill gjenskapt lyden av det eldgamle instrumentet. De benyttet 3D-printer til å kopiere designet til den opprinnelige aztekiske dødsfløyta.

- Lyden som fløyta lager, setter umiddelbart en støkk i deg, sier Orgill.

Selv beskriver han det som «verdens mest skremmende lyd».

Etterligner strupehode

Aztekerne var i stand til å skape denne marerittaktige støyen ved å modellere dødsfløyten etter et menneskelig strupehode, forklarer ingeniøren i YouTube-videoen.

Når du blåser inn i instrumentet, deler lufta seg i to og skaper oscillerende lydbølger som sirkulerer rundt et stort kammer.

Store norske leksikon beskriver oscillering som regelmessig svingning. Selve ordet betyr å svinge, bevege seg fram og tilbake.

Deretter slipper det uhyggelige «dødsskriket» ut via et annet hull.

Flere dødsfløyte-teorier

Det finnes ingen nedtegnelser om hva dødsfløyta faktisk ble brukt til. Men det er blitt framlagt flere teorier.

PRATSOM: Forskere ved Leeds City Museum har ved hjelp av 3D-printing fått vite hvordan stemmen til en 3000 år gammel mann hørtes ut som. Reporter: Christian Wehus. Video: Leeds City Museum. Vis mer

En teori går ut på at aztekerne blåste i fløyten før et menneske ble drept som offer for vindguden Echecati. Andre mener lyden ble brukt til å lede de dødes sjeler i riktig retning.

Mange tror imidlertid at dødsfløyta ble brukt for å skremme fienden under slag. Hundrevis av krigere kan ha brukt fløyter samtidig for å skape maksimal effekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer