Verdens mest USA-kritiske land

Derfor elsker ikke Tyrkia USA lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fredag lander Condoleezza Rice i Istanbul. Protestene mot den amerikanske utenriksministeren har allerede startet.

En større menneskemengde samlet seg i dag utenfor den amerikanske ambassaden i Istanbul. Mange hadde med seg bilder av tyrkiske soldater som er drept i kamper med PKK. Andre hadde med seg bilder av Condoleezza Rice som ble brukt som dartbrett.

Rice skal besøke Tyrkia, som gjennom NATO er en av USAs allierte, men kommer samtidig til det som nå er det mest antiamerikanske i hele verden.

- Trussel mot Tyrkias sikkerhet

En undersøkelse utført av Pew Research Center tidligere i år viser at bare 9 prosent av den tyrkiske befolkning sier at de har et positivt syn på USA, melder Christian Science Monitor (CSM). I 2000 var tallet 52 prosent.

Med det er Tyrkia nederst på lista av de 46 landene.

– Folk er blitt vant til å se på USA som en trussel til Tyrkias nasjonale sikkerhet. Det ville vært utenkelig for fem år siden, men nå er det blitt et alminnelig syn, sier Ihsan Dagi, professor i internasjonale relasjoner ved Middle East Technical University til CSM.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer