ADVARER: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket advarer folk mot å slutte å ta hjertemedisinen Plavix, selv om ny forskning viser at legemiddelet øker faren for beinskjørhet.
Foto: Berit Roald / Scanpix
ADVARER: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket advarer folk mot å slutte å ta hjertemedisinen Plavix, selv om ny forskning viser at legemiddelet øker faren for beinskjørhet. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Verdens nest mest brukte medisin kan gi beinskjørhet

30 000 nordmenn bruker blodpropp- og hjertemedisinen Plavix. - Øker risikoen for beinskjørhet med femti prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens nest mest brukte legemiddel, Plavix, kan øke risikoen for beinskjørhet, skriver Forskning.no.

Det er danske forskere som står bak studien som for første gang viser at behandling mot blodpropp og hjertesykdommer kan ha denne alvorlige bivirkningen.

Forskerne har undersøkt 77 000 danske pasienter som ble behandlet med Plavix eller et annet legemiddel med virkestoffet klopidogrel i perioden 1998 til 2008.

50 prosent Studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of Internal Medicine, konkluderer med at den blodfortynnende medisinen synes å øke risikoen for beinskjørhet betraktelig.

- Det ser ut til at risikoen er økt med om lag 50 prosent, primært hos de som har tatt medisinen i mer enn et år. Det er veldig interessant fordi det er et av de mest solgte medikamentene i verden. Den skadelige effekten kan være svært stor, sier Niklas Rye Jørgensen, overlege ved Glostrup Hospital til Forskning.no. Jørgensen står bak den oppsiktsvekkende studien sammen med danske og utenlandske kolleger.

Legemiddelet Plavix blir brukt av millioner av mennesker i en rekke ulike land. I Norge bruker vi mindre klopidogrel enn i mange andre land. I 2011 var det til sammen 29 466 pasienter som fikk klopidogrel.

I Norge er det langt vanligere å bruke acetylsalisylsyre for å forebygge hjerneslag og hjerteinfarkt. Noen pasienter tåler ikke acetylsalisylsyre og får derfor klopidogrel, opplyser Legemiddelverket.

Informasjonsavdelingen i legemiddelselskapet Bristol-Myers Squibb, som produserer Plavix, opplyser til Dagbladet at fagfolkene deres ikke er tilgjengelige for å kommentere den danske studien i dag.

BRUDDFARE: Blodpropp- og hjertemedisinen Plavix øker risikoen for beinskjørhet og bruddskader. Røntgenbildet er av en kvinne med brukket håndledd i 2011.
Foto: Skadelegevakta i Oslo
BRUDDFARE: Blodpropp- og hjertemedisinen Plavix øker risikoen for beinskjørhet og bruddskader. Røntgenbildet er av en kvinne med brukket håndledd i 2011. Foto: Skadelegevakta i Oslo Vis mer

Forskerne fant gjennom personregistre antallet tilfeller av beinskjørhet blant de 77 000 danske pasientene og sammenlignet med en kontrollgruppe på 230 000 personer som ikke var blitt behandlet med klopidogrel.

Brudd De fant at pasienter som var blitt behandlet med den blodfortynnende medisinen langt oftere brekker for eksempel hofter og håndledd. Hele 50 prosent flere, skriver forskerne.

Forskerne har foreløpig ikke funnet årsaken til hvorfor det er slik, men advarer kraftig mot at de som trenger medisinen slutter å ta Plavix.

- Virkestoffet Clopidogrel reduserer risikoen for blodpropp, spesielt for pasienter i livslang behandling etter en blodpropp i hjernen. Blodpropp er jo langt mer alvorlig enn beinskjørhet, sier Jørgensen.

- Interessant - Denne danske undersøkelsen er interessant, men resultatene bør nok etterprøves av andre forskere slik at vi er sikre på at de er riktige. Det er svært viktig at ingen pasienter slutter med klopidogrel på egen hånd, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet, og legger til:

- Det kan være svært farlig. For hjertepasienter gjør klopidogrel langt mer nytte enn skade, selv om det skulle vise seg at legemidlet kan føre til mer benskjørhet, sier Steinar Madsen.