Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Verdens nest viktigste bok

Børge Brende presenterte i dag den årlige rapporten fra Worldwatch Intitute. - Verdens nest viktigste bok, sa samarbeidsregjeringens miljøvernminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år kommer Worldwatch Institute med en rapport om verdens miljøstatus. «Verdens viktigste bok», skal tidligere miljøvernminister Thorbjørn Bertsen ha sagt.

- Siden jeg sitter i samarbeidsregjeringen må jeg vel kalle den verdens nest viktigste bok, sa miljøvernminister Børge Brende under dagens presentasjon av den norske utgaven av rapporten.

Årets rapport er den 19. i rekken, og FNs generalsekretær Kofi Annan har skrevt forordet.

- Rapporten viser på en folkelig måte hva som kan skje hvis vi ikke tar hensyn til miljøet, sa Brende under framleggelsen.

- Nok resolusjoner

Brende tok et kraftig oppgjør med det internasjonale miljøbyråkratiet i sin tale. Han vil slå sammen flere protokoller og sekretariater for å få en mer samlet og effektiv administrering og overvåking av internasjonale miljøavtaler.

- En rekke land i den tredje verden har ikke råd til å reise på alle disse interansjonale møtene om miljø, sier Brende.

Han er også mer opptatt av oppfølging av miljøavtaler enn å fatte nye vedtak. Til sommeren arranger FN et internasjonalt toppmøte om miljø og utvikligni Sør-Afrika. Brende frykter at det bare fører til flere resolusjoner.

- Det er viktig at dette ikke ender med masse fine forpliktelser som ikke blir oppnådd. Vi må prioritere og sette tidsfrister så det ikke bare blir pene ord. Det store problemet i dag er at en kan undertegne miljøavtaler uten å måtte etterfølge de, sier Brende.

- Vi er gode

Miljøvernministeren har også med seg en rekke andre forslag i bagasjen:

 • FNS miljøprogram UNEP bør få status som et «special agency», og lederen bør bli en høykommisær for miljø i FN-systemet.
 • U-land som går foran og innfører høyere miljøstandarder brude få eksrra støtte
 • Erfaringene fra det internasjonale klimapanelet IPCC bruddet trekkes over til andre områder.

  - Vitenskapelig enighet om klimaendringene har gjort det lettere å få til tiltak på dette området, sier Brende.

  Voksende oljerikdom og CO2-utslipp til tross, Brende har ingen prolemener med å kjøre en høy miljøfane internasjonalt.

  - Det er viktig at vi i norsk sammenheng ikke slår oss på brystet og sier vi er best på alt. Men vi må ikke bli for selvpinende heller. Vi er gode nok på mange områder, for eksempel bistand, til at vi kan kjøre en høy miljøprofil, sier Brende.

  Worldwatch Institute

NEST VIKTIGST: President i Worldwatch Institute, Chris Flavin, (t.v.) i samtale med miljøvernminister Børge Brende
Hele Norges coronakart