VERDENSØKONOMIEN:  Den britiske økonomen, Albert Edwards, bruker Titanic som bilde på verdensøkonomien. Båten sank som kjent etter å ha truffet et isfjell 14.april 1912. FOTO: AP Photo / NTB scanpix
VERDENSØKONOMIEN: Den britiske økonomen, Albert Edwards, bruker Titanic som bilde på verdensøkonomien. Båten sank som kjent etter å ha truffet et isfjell 14.april 1912. FOTO: AP Photo / NTB scanpixVis mer

«Verdens økonomi er som Titanic»

Britisk økonom med kraftige advarsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske økonomen Albert Edwards, analytiker i den franske banken Société Générale, er ikke av dem som ser lysest på verdensøkonomiens framtid. Han har tidligere i år spådd en flodbølge som vil velte amerikanske bedrifter og sagt at sentralbankene kommer til å ødelegge den globale økonomien og sende verden ut i kaos, skriver Business Insider.

Refser sentralbankene Og nå er han igjen på pletten med dystre spådommer. Dollar-indeksen, som måler verdien av den amerikanske dollaren opp mot et utvalg av verdens viktigste valutaer, har falt fem prosent siden starten av mars.

Det får Edwards til å levere følgende kraftsalve i Société Générales ukentlige notat om globale strategier til sine klienter.

- Fram til denne uka hadde både aksjemarkedene og råvaremarkedene omfavnet den svakene dollaren som en eliksir som kunne løse alle problemer. Den lettelsen har nå vist seg flyktig, ettersom frykten for svak økonomisk aktivitet igjen har fått innflytelse på investorene, skriver Edwards, og fortsetter:

- Den svake dollaren burde bare bli sett på som en omrokkering av fluktstolene på Titanic før den globale økonomien synker under de kalde bølgene.

Edwards leverer også en kraftig slagside mot den amerikanske sentralbanken, som han mener ikke er opptatt av risikomomenter i den globale økonomien, men kun av å bevare styrken til S&P 500, aksjeindeksen over 500 store amerikanske virksomheter.

- Det er bare å stålsette seg for at de uunngåelige nedgangstidene demonstrerer sentralbankens totale impotens, skriver Edwards.

- Fri assosiasjon Førsteamanuensis Espen Henriksen ved Institutt for finans ved Handelshøyskolen BI, deler ikke Edwards dystre framtidsutsikter. Han tror snarere at den kjente økonomen overdriver i markedføringens ånd.

- Dersom absolutt all oppmerksomhet er god markedsføring, er dette antakelig god markedsføring for Société Générale. Utover det synes det å være fri assosiasjon, sier Henriksen til Dagbladet.

Han mener Edwards ser ut til å trekke sentralbankens betydning til «absruder proporsjoner».

- Sentralbanker er viktige for å skape et forutsigbart prisnivå. Det er imidlertid en bitteliten del av den moderne makroøkonomien, påpeker Henriksen.

Han mener at både økonomer og folk flest skjønner at vår langsiktige velstand ikke avhenger av inflasjonen, men av hvilken innsats vi legger ned og hvor flinke og effektive vi er til å produsere og utvikle nye varer og tjenester som andre setter pris på.

- Gode felleskapssløsninger dreier seg i stor grad om å forsikre folk mot uheldige utfall, samtidig som vi gir alle incentiver til å stå på og skape varer og tjenester som andre setter pris på. Der har vi gjort store fremskritt, sier Henriksen, og legger til:

- Selv om vestlige samfunn står overfor enorme utfordringer så er det viktig å huske på hvor fantastisk innovative og produktive vi har blitt.