Verdens protester preller av på Nord-Korea

Skyter opp langdistanseraketter og satellitt om få dager.

VIL SKYTE NED: Det japanske forsvaret er forberedt på å skyte ned rakettene fra Nord-Korea dersom de kommer inn på japansk territorium. Her har de satt opp forsvarsinstallasjoner i Akita Foto: Katsumi Kasahara/Scanpix/AP
VIL SKYTE NED: Det japanske forsvaret er forberedt på å skyte ned rakettene fra Nord-Korea dersom de kommer inn på japansk territorium. Her har de satt opp forsvarsinstallasjoner i Akita Foto: Katsumi Kasahara/Scanpix/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nord-Korea vil teste en av sine langdistanseraketter og skyte opp sin første satellitt i verdensrommet. Det lutfattige diktaturet utgjør en av verdens største sikkerhetstrusler.

Kraftige reaksjoner fra land som USA, Japan og Russland har ikke hatt noen virkning, og utskytingen er uunngåelig, mener militære eksperter.

Hvis opplysningene fra Nord-Korea stemmer, kommer utskytingen til å finne sted mellom 4. og 8. april.

Dermed vil regimet i Pyongyang kunne sikre seg viktig erfaring og teknisk innsikt som kan hjelpe landet videre i arbeidet med å utvikle atombærende langdistanseraketter.

Nord-Korea har allerede verdens fjerde største hær med over 1 million stående soldater. Helt siden 1970-tallet har dessuten landet satset mye på å utvikle og produsere langdistanseraketter, til tross for at befolkningen lider under stor fattigdom.

Farlig stormakt

Utviklingen følges med gru i land som Sør-Korea og Japan, og også USA er bekymret.

Nord-Koreas raketter kan også til en viss grad true de amerikanske delstatene Alaska og Hawaii, og muligens også vestkysten, men i langt mindre grad enn i Øst-Asia, ifølge tidsskriftet Janes Intelligence Review.

Forholdet til Sør-Korea er for tiden dårligere enn på lenge, og de såkalte sekslandssamtalene mellom Nord-Korea, USA, Kina, Russland, Japan og Sør-Korea er fastlåst.

Forhandlingene, som har pågått i flere år, er ment å få Nord-Korea til å avstå fra å utvikle atomvåpen i bytte mot bistand og sikkerhetsgarantier. Men landet truer nå med å trekke seg helt fra forhandlingene hvis det blir utsatt for enda flere straffetiltak fra omverdenen som følge av utskytingen.

Japan på vakt

Nord-Korea ga for flere uker siden beskjed om at landet kommer til å skyte ut sin første kommunikasjonssatellitt i begynnelsen av april. I utlandet er oppfatningen at landet først og fremst ønsker å teste raketten som skal skyte satellitten ut i verdensrommet.

Flere land har bedt Nord-Korea om å la være, men uten å møte noe annet enn likegyldige eller sinte reaksjoner fra Pyongyang.

Japan har varslet at de kan komme til å skyte ned hele eller deler av raketten hvis den nærmer seg japansk territorium, mens amerikanerne sier at noe slikt ikke er aktuelt.

- Om det var en rakett som så ut som den var på vei mot Hawaii eller noe i den duren, ville vi kanskje vurdert å skyte den ned, sa forsvarsminister Robert Gates til Fox News søndag.

- Hilsen til Obama?

Samtidig mener han at saken viser at Nord-Koreas president er svært lite mottakelig for diplomatiske løsninger.

- Hvis dette er Kim Jong-ils velkomsthilsen til en ny president, å skyte ut en slik rakett og true med en atomtest, så mener jeg at det sier mye om hvor ugjennomtrengelig dette regimet er for ethvert diplomatisk forslag, sier Gates.

Fra Nord-Koreas ståsted ser saken annerledes ut. Hvis landet greier å skyte opp en satellitt av typen Kwangmyongsong 2 om bord på en rakett av typen Unha 2 SLV, så vil det ha enorm politisk verdi for regimet, skriver Janes Intelligence Review. Det er til nå bare ti andre land som har kapasitet til å skyte opp satellitter i verdensrommet ved egen hjelp.

Nord-Korea regner derfor med at utskytingen vil gi landet både større internasjonal prestisje og en styrket stilling i atomforhandlingene.

I tillegg vil militæret og president Kim Jong-il etter alt å dømme befeste sin maktposisjon på hjemmebane.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer