Verdens raskeste dyr er på full fart mot utrydding

Geparden, verdens raskeste dyr, er på full fart mot å bli utryddet på grunn av menneskelig virksomhet som innskrenker dyrenes jaktmarker.

I FARE: Geparden, det raskeste dyret som fins på landjorda, er på vei mot utrydding hvis ikke nye tiltak blir iverksatt. Foto: Xinhua/Pan Siwei/NTB scanpix
I FARE: Geparden, det raskeste dyret som fins på landjorda, er på vei mot utrydding hvis ikke nye tiltak blir iverksatt. Foto: Xinhua/Pan Siwei/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det lever i dag rundt 7 100 geparder i Afrika og et lite område i Iran, men menneskelig virksomhet har fordrevet dyrene fra 91 prosent av deres naturlige leveområder, ifølge en rapport laget av to britiske organisasjoner.

I rapporten heter det at geparden burde klassifiseres som utrydningstruet, ikke bare sårbar, på rødlista til IUCN, Det internasjonale forbundet for bevaring av naturen.

«Geparden sprinter mot randen av utrydding og kan snart bli borte for alltid om ikke bevaringstiltak over større områder snarest igangsettes», heter det i rapporten til Zoological Society of London og Wildlife Conservation Society.

Avgjørelsens time

- Dette er virkelig et avgjørende øyeblikk for arter som geparden som trenger store områder å vandre i, sier Sarah Durant som ledet arbeidet med rapporten.

Hun sier det har vært vanskelig å samle data om geparden fordi den er så sky, og at det er derfor dens mulige skjebne er blitt oversett.

Ifølge rapporten befinner 77 prosent av gepardens naturlige habitat seg utenfor beskyttede områder som nasjonalparker. Det gjør dyrene spesielt sårbare for menneskelig virksomhet, og gjør det også spesielt viktig å bevisstgjøre folk i landsbyene om situasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer