Verdens rikeste fange

Saddam Husseins skjulte formue gjør ham til verdens nest rikeste mann, etter Bill Gates.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Da han ble funnet gjemt i sitt råtne hull i Tikrit, hadde Saddam med seg ei kiste med 750000 dollar i 100-dollarsedler. Allerede det viste at eremitten ikke var direkte fattig.

Men disse fluktpengene er bare smårusk i forhold til eksdiktatorens egentlige formue, som man så vidt aner konturene av.

Sedlene fra jordhullet stammer fra et uttak sønnen Qusai foretok med farens fullmakt i den irakiske sentralbanken i Bagdad 18. mars. Det var ifølge avisa France Soir det rene ranet.

Qusai fikk lesset en milliard dollar i 100-dollarsedler på ventende lastebiler.

Så resten av familien, og den irakiske motstandsbevegelsen, lider ingen direkte nød.

Rett bak Gates

Men ekspertene klarer ikke å anslå Saddams totale formue. Enkelte kilder beregner den til 40 milliarder dollar. Da er han ifølge det amerikanske magasinet Forbes verdens nest rikeste mann, etter Bill Gates som har 40,7 milliarder.

Andre eksperter tror det ikke er mer enn 32 milliarder, men da er han fortsatt nummer to.

Alt er skjult i skatteparadiser over hele kloden. Saddams halvbror Barzan Ibrahim Hassan al-Tikriti - som var kløver fem i amerikanernes berømte kortstokk - skal være arkitekten bak edderkoppnettet. Han ledet den beryktede etterretningstjenesten Mukhabarat fra 1979- 1983 og ble siden ambassadør og rådgiver for regimet. Han ble tatt av amerikanerne 17. april, men har ennå ikke avslørt maskene i systemet.

Høye kommisjoner

Det amerikanske detektivfirmaet Knoll Associates har siden 1991 forsøkt å kartlegge irakiske investeringer i utlandet. Og siden 2001 spesielt i Sveits, der blant annet 65 tonn gull ligger i bankhvelvene.

Men hvordan kunne Saddam bli så rik?

Blant annet ved å håve inn kommisjoner. Franske våpenselskaper betalte for eksempel 7,5 prosent av sine våpensalg i 1994, for «konsultasjoner». Eksdiktatorens familie tok betalt av alle for alt, særlig i oljeindustrien. Under olje mot mat-embargoen ble en fjerdedel av oljen solgt ulovlig, til Jordan, Syria, Tyrkia, Iran og Kurdistan, som dermed fikk billig olje med god kvalitet. Med en betydelig kommisjon for hvert fat.

Men Saddam tok også kommisjoner på 10 prosent av byggekontrakter, bilimport - og til og med av ulovlig omsetning av sigaretter.

Nasjonen Irak ble aldri rik av dette.

Det viser bare hvordan Saddam, som andre diktatorer, blandet statskassa og sin private lomme. Nå ønsker USA å bruke pengene, hvis de finner dem, til gjenoppbyggingen av Irak.

RIK: Saddam Hussein er under fangenskap, men sitter på enorme skjulte formuer. Ekspertene tror det dreier seg om 32- 40 milliarder dollar.