Verdens rikeste land gir mindre til de fattigste

De bruker heller pengene på militærutgifter, sier FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gjennomsnittlig inntekt og militære utgifter i verdens rikeste land har økt de siste femten årene. Men landene bevilger mindre penger til u-hjelp nå enn tidligere, melder FNs utviklingsprogram (UNDP) i dag.

Det er i anledning G8 møtet i dag at UNDP har publisert en undersøkelse som setter søkelyset på hvordan landene prioriterer bistand. Målsettingen (Millennium Development Goals) er at alle landene i G8-gruppen med unntak av Russland skal ha økt bistanden til 0.7 prosent av landenes brutto nasjonalprodukt innen 2015.

Som samlet gruppe gir de i dag 0,22 prosent av BNP. UNDP mener at USA, Storbritannia, Japan, Tyskland, Frankrike, Italia og Canada vil bomme stort på målet dersom de ikke endrer kurs raskt.


- Spørsmålet er ikke om de har råd til å gjennomføre dette, men om verden kan bære kostnadene dersom de ikke gjennomfører det, skriver UNDP.

Gjennomsnittlig inntekt per capita i G7-landene har økt med 7835 amerikanske dollar siden 1990. I stedet for å bruke de økte inntektene på fattige regioner, har landene prioritert å bevilge penger til militære utgifter.

Bistanden til Afrika sør for Sahara har i samme periode økt med tre dollar per capita.

- Uten dermed å undervurdere viktigheten av militærbudsjetter for å sikre den nasjonale sikkerheten, så finnes det sterke grunner for å stille spørsmål ved denne prioriteringen, skriver UNDP.

- Økt bistand i kampen mot fattigdommen og globale ulikheter vil kunne minske trusselfaren.

Dette barnet i Niger får hjelp av leger uten grenser: Men landet kan trenge mye mer bistand for å demme opp for sultkatastrofen. Foto: Scanpix
Dette barnet i Niger får hjelp av leger uten grenser: Men landet kan trenge mye mer bistand for å demme opp for sultkatastrofen. Foto: Scanpix Vis mer