MEGLING PÅ GANG: Et brev fra Qatars øverste leder (emiren som tegnes på bildet) vil bli levert meglerlandet Kuwait i løpet av dagen. Qatars regjerende emir heter Tamim Bim Hamad Al-Thani. Foto: Naseem Zeitoon / Reuters / Scanpix
MEGLING PÅ GANG: Et brev fra Qatars øverste leder (emiren som tegnes på bildet) vil bli levert meglerlandet Kuwait i løpet av dagen. Qatars regjerende emir heter Tamim Bim Hamad Al-Thani. Foto: Naseem Zeitoon / Reuters / ScanpixVis mer

Krise i den arabiske gulfen:

Verdens rikeste land presses. Har 48 timer på seg til å innfri 13 krav

Diktator-stater anklager hverandre for å være versting. Samtidig får Qatar støtte fra flere hold, om at stengningskravet av Al Jazeera er uhørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saudi Arabia og tre andre arabiske stater har nå gitt Qatar nye 48 timer på å godta en ultimatum-liste som de ga landet den 5. juni i år, skriver BBC. Bakgrunnen er at landene anklager Qatar for å huse, og støtte, terrorister og terrorgrupper.

Fristen var egentlig i går, søndag, og gikk blant annet ut på at Qatar måtte stenge Al Jazeera-tv-nettverket.

Anklager hverandre

Hittil har Qatar nektet å godta de 13 kravene - og anklagene fra Saudi Arabia og landets koalisjon, som mener at Qatar finansierer ekstremisme.

Det anstrengte forholdet mellom landene i den persiske gulfen har ført til den verste diplomatiske krisa på flere tiår.

Emiren i Qatar og hans folk har hittil gått ut og sagt at de ikke vil innfri ultimatumene fordi «hovedmotivet er å kritisere mediekanalen vår og vår åpenhet». Samtidig er det verdt å ha i mente at emiren og hans folk i Qatar er akkurat like lite demokratisk som saudiske kong Salman eller fyrstefamilien i Abu Dhabi, et absolutt monarki der ingen opposisjon tillates.

- Skandaløst

The Economist er harde på lederplass, der de mener at vesten må presse Saudi Arabia og deres støttespillere, i deres forsøk på å stenge Al Jazeera. Under tittelen «Hold hendene unna», skriver magasinet at Saudi Arabias forsøk på å stenge Al Jazeera er skandaløst: «Som om Kina ga Storbritannia ordre om å stenge BBC», er The Economist' sammenligning.

Qatars utenriksminister vil i dag reise fra Kuwait og levere et svar fra emiren.

Så seint som lørdag sa Qatars utenriksminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani at landet nekter å godta kravene, men at de kan være innstilt på å starte en dialog.

Harde sanksjoner

I snart en måned har Saudi Arabia, De forente arabiske emirater og en rekke andre land hatt harde sanksjoner mot Qatar. Siden 5. juni har de diplomatiske forbindelsene vært brutt. I tillegg får ikke Qatar sende fly, båter eller andre kjøretøy via Saudi Arabia og de andre landene som står bak ultimatumene.

Professor ved Universitetet i Oslo, Bjørn Olav Utvik, mener at kravene fra Saudi Arabia og deres allierte har vært for voldsomme.

- Jeg tror Saudi Saudi Arabia og Emiratene har gått et skritt for langt, og at de kan mislykkes i å piske Qatar på plass med de mange kravene denne gangen. Min hypotese er at Qatar går vinnende ut. Samtidig: Regionen er blitt enda mer omskiftelig enn noensinne, så overraskelser kan alltid komme, sier professoren til Dagbladet i forrige uke.

Qatar er avhengig av import for at innbyggerne skal få mat, og kjøpte før mye fra blant annet Saudi Arabia. Nå importerer det lille landet varer fra Tyrkia og Iran, som støtter Qatar.

- Qatar har enorme gassreserver, og er vel verdens rikeste land per innbygger. Så lenge de klarer å få forsyninger inn, vil ikke Qatar ha noen problemer. De økonomiske problemene er større for Saudi Arabia, med lave oljepriser, sier Utvik.