Kenya:

Verdens sjeldneste sebra tørster i hjel

En toårig tørke har lagt sin drepende hånd på Kenyas dyreliv. To prosent av verdens sjeldneste sebraart er til nå utryddet.

TØRKE-OFFER: To prosent av verdens sjeldneste sebra er utryddet som følge av tørken i Kenya. Foto: Baz Ratner/Reuters/NTB
TØRKE-OFFER: To prosent av verdens sjeldneste sebra er utryddet som følge av tørken i Kenya. Foto: Baz Ratner/Reuters/NTB Vis mer
Publisert

I Nord-Kenya er synet – og lukten – av råtnende dyrekadavre blitt dagligdags ute i villmarka. Det er særlig grévysebraen som er blitt hardest rammet av den drepende tørken, som de siste to åra har tæret hardt på dyrenes allerede reduserte mat- og vannressurser.

Dersom den kommende regntida uteblir, ser det svært stygt ut for den største av sebraene.

Ifølge dyrevernsorganisasjonen Grevy's Zebra Trust, er to prosent av arten til nå utryddet av den nådeløse tørken.

STERKT TRUET: Andrew Letura fra Grevy's Zebra Trust kneler ved siden av kadaveret av en truet grévysebra som døde under tørken i Samburu nasjonalpark. Bildet er tatt i september. Foto: Baz Ratner/Reuters/NTB
STERKT TRUET: Andrew Letura fra Grevy's Zebra Trust kneler ved siden av kadaveret av en truet grévysebra som døde under tørken i Samburu nasjonalpark. Bildet er tatt i september. Foto: Baz Ratner/Reuters/NTB Vis mer

- Siden juni har vi mistet 58 grévysebraer, og dødeligheten øker etter hvert som tørken tiltar, forklarer grunnlegger og administrerende direktør Belinda Low Mackey til CNN.

Verste på fire tiår

Kenya er på randen av sin femte mislykkede regnsesong. Siden oktober 2020 har fire påfølgende regntider sviktet i deler av Kenya og landene som inngår i Afrikas Horn. FN melder om regionens verste tørke på 40 år.

Kenyas meteorologiske avdeling gir liten grunn til håp. Tvert imot spår de forhold som vil være tørrere enn gjennomsnittet ut året.

Grevy's Zebra Trust forteller til CNN at dedikerte fôringslag bistår dyrene i de tre reservatene der sebraene holder til.

VANNMANGEL: Populasjonen av grévysebraer i Samburu nasjonalpark lider kolossalt under den langvarige tørken. Mange har tørstet ihjel. Foto: Baz Ratner/Reuters/NTB
VANNMANGEL: Populasjonen av grévysebraer i Samburu nasjonalpark lider kolossalt under den langvarige tørken. Mange har tørstet ihjel. Foto: Baz Ratner/Reuters/NTB Vis mer

- I gjennomsnitt deler vi ut 1500 baller med ekstra høy i uka, forteller Mackey, som legger til at arter som oryxantilope og bøffel også drar fordel av sebrahjelpen.

Kamel- og elefantdød

Det er ikke bare sebraene som bukker under i hopetall som følge av tørkekatastrofen. Selv kameler – som er kjemt for å kunne gå lange perioder uten vann - er blitt hardt rammet.

Ifølge Flyktninghjelpen i Øst-Afrika er Kenyas ørkener «strødd med kamelkadavre», melder CNN.

ELEFANTDØD: Kadaveret av en elefant som har bukket under for tørken i Shaba nasjonalreservat i Kenya. Foto: Baz Ratner/Reuters/NTB
ELEFANTDØD: Kadaveret av en elefant som har bukket under for tørken i Shaba nasjonalreservat i Kenya. Foto: Baz Ratner/Reuters/NTB Vis mer

Den Kenya-baserte dyrevernsorganisasjonen Save the Elephants forventer på sin side en betydelig økning av døde elefanter.

- Vi ser flokker som splittes opp i mindre enheter mens de forsøker overleve. Kalver blir forlatt, og eldre elefanter dør. Uten regn vil andre snart følge etter, sier organisasjonsleder Frank Pope til CNN.

Verre enn elfenbenskrisa

Tørken har ifølge Belinda Low Mackey i Grevy’s Zebra Trust ført til økt krypskyting ettersom et stort antall husdyr har samlet seg på sebraenes beitereservater.

Hun forklarer at dette har ført til interetniske konflikter der dyr noen ganger blir fanget i kryssild, og krypskyting, ettersom gjetere tyr til dyrelivet for å finne mat.

GIR IKKE OPP: En safariguide og gruppen hans kommer over en kamp om liv og død. Video: Caters TV. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Den økte konflikten mellom mennesker og dyr er også dårlig nytt for Kenyas elefantbestand.

- I fjor mistet vi halvparten så mange elefanter på grunn av konflikter med mennesker som vi gjorde til krypskyting på høyden av elfenbenskrisa for 10 år siden, forteller Frank Pope i Save the Elephants til CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer