Utryddingstruet skilpadde død i Kina

Verdens sjeldneste skilpadde nær utryddelse etter dødsfall i Kina

Døde dagen etter forsøk på kunstig befruktning.

NESTEN UTRYDDET: Den kinesiske bløtskilpadda er nær utryddelse etter at en hunn døde lørdag. Her er en hunn i dyreparken i Kina fotografert i 2015. Foto: AFP / NTB Scanpix
NESTEN UTRYDDET: Den kinesiske bløtskilpadda er nær utryddelse etter at en hunn døde lørdag. Her er en hunn i dyreparken i Kina fotografert i 2015. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Den kinesiske bløtskilpadda er et steg nærmere utryddelse etter at en hunn av arten døde i en dyrehage i Kina. Kun tre kjente individer er igjen.

Hunskilpadden, som antas å være over 90 år gammel, sovnet inn i Suzhou-dyrehagen lørdag, ifølge lokalavisa Suzhou Daily.

Den døde dagen etter at ansatte ved dyrehagen gjorde et siste liten-forsøk på kunstig befruktning med sæd fra hennes mannlige livsledsager, som antas å være over 100 år gammel.

Forskere forsøker på kunstig befruktning av en kinesisk bløtskilpadde i Suzhou-dyrehagen i Jiangsu-provinsen øst i Kina. Den eneste kjente hunnen av arten døde lørdag i samme dyrehage. Foto: AP / NTB Scanpix
Forskere forsøker på kunstig befruktning av en kinesisk bløtskilpadde i Suzhou-dyrehagen i Jiangsu-provinsen øst i Kina. Den eneste kjente hunnen av arten døde lørdag i samme dyrehage. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Dyrehagen har gjentatte ganger over flere år forsøkt å få skilpaddeparet til å pare seg og reprodusere på naturlig vis. De skal nå gjennomføre en obduksjon for å finne ut av hva som førte til skilpaddas død. Ifølge Suzhou Daily var skilpadda ved god helse før fredagens inngrep, og selve inngrepet skal også ha vært vellykket.

I tillegg til hannskilpadda i Suzhou-dyrehagen, finnes det ifølge forskerne nå kun to kjente gjenlevende individer av arten kinesisk bløtskilpadde. Begge bor i villmarken i Vietnam og er av ukjent kjønn.

Arten stammer fra Kina og heter på engelsk Yangtze giant softshell turtles etter Yangtze-elva i landet. Det er den største ferskvannsskilpadda i verden. De blir opptil 100 centimeter lange og kan veie opptil 100 kilo.