STØTTER LABOUR: Stephen Hawking. Foto: Joel Ryan / Invision / AP / NTB scanpix
STØTTER LABOUR: Stephen Hawking. Foto: Joel Ryan / Invision / AP / NTB scanpixVis mer

«Verdens smarteste mann» kaster seg inn i den britiske valgkampen

Hawking støtter Labour.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag i neste uke går britene til valgurnene, for å avgjøre hvem som skal styre landet de neste årene.

Ifølge en ny måling fra Lord Ashcroft Polls leder David Cameron og De konservative med 6 prosentpoeng foran Ed Miliband og Labour i en ny meningsmåling halvannen uke.

Hawking-støtte Labour kan på sin side glede seg over prominent støtte. Vitenskapsmannen Stephen Hawking (73), en av verdens mest kjente matematikere og astrofysikere, har nemlig gått ut med sin Labour-støtte, nærmest jubler avisa The Independent og bemerker på Facebook at «verdens smarteste mann» nå støtter Labour. Hawking støtter også Labours Cambridge-kandidat Daniel Zeichner.

- Jeg tror han setter pris på hvor mye den forrige Labour-regjeringen investerte i forskning, sier Zeichner ifølge Independent.

Avisa påpeker videre at Hawking i 2013 uttalte seg varmt om det offentlige helsevesenet i Storbritannia (NHS) og å bevare dette, en av Labours viktigste saker.

- I fjor sommer fikk jeg lungebetennelse og kunne dødd hvis det ikke var for hjelpen jeg fikk av NHS. Vi må beholde disse tjenestene, og unngå et to-lagssystem hvor de rikeste får den beste behandlingen, sa han.

Hawking lider av sykdommen amyotrofisk lateral sklerose. Han bruker en språkcomputer, som gjør ham i stand til å snakke ved hjelp av øynene og enkelte muskler i ansiktet.

Israel-boikott Hawking er mer kjent for sine arbeider om sorte hull og for å forbinde den generelle relativitetsteorien med kvantemekanikken enn for sine politiske meninger. Men han skapte overskrifter også i 2013 da han sluttet seg til en akademisk boikott av Israel, noe som førte til et avlyst Israel-besøk og en liten dose forvirring.

Filmen om livet hans «The Theory of Everything» er for øvrig nominer til Oscar. Stephen Fry og Daniel Ratcliffe er to andre som støtter Labour offentlig. Sistnevnte, mest kjent som Harry Potter-skuespiller, støttet tidligere Liberaldemokratene. De kan trøste seg med at John Cleese fortsatt står bak dem.

Den som er spesielt interessert i hvilke offentlige personer som støtter ulike britiske partier kan sjekke denne lista.