SJELDEN OG SØT: Denne lille krabaten er så søt at man vil plukke den opp og kose. Dessverre liker den best å være for seg selv. Nå ber mannen som fant dyret om hjelp for å hindre at det blir utryddet. Foto: Li Weidong (med tillatelse)
SJELDEN OG SØT: Denne lille krabaten er så søt at man vil plukke den opp og kose. Dessverre liker den best å være for seg selv. Nå ber mannen som fant dyret om hjelp for å hindre at det blir utryddet. Foto: Li Weidong (med tillatelse)Vis mer

«Verdens søteste dyr» er utrydningstruet

Ser ut som en blanding av en teddybjørn og en kanin, og trives godt i sitt eget selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det som kan være verdens søteste dyr har nok en gang blitt observert i Nordvest-Kina, melder National Geographic.

Det er rundt 20 år siden forrige observasjon.

Med ansikt som en teddybjørn og ører som en kanin, smelter den lille krabaten hjerter hos dyrevenner verden over.

Oppdaget ved en tilfeldighet I mer enn 20 år har pattedyret med navnet Ili pika (Ochotona iliensis), lekt «gjemsel» med forskere i de kinesiske Tianshan-fjellene.

Totalt er bare 29 eksemplarer av ili pika observert, og man vet lite om dyrets atferd og levesett

Den nusselige pelsdotten har bare blitt sett en håndfull ganger siden den ved en tilfeldighet ble oppdaget i 1983.

Da var forskeren Li Weidong blitt sendt til provinsen for å studere naturressurser og smittsomme sykdommer. Han undersøkte en dal ved Jilimalale-fjellet, da han så et lite grått hode som tittet fram fra en fjellsprekk.

Forskeren kom nærmere og fikk sett hele dyret.

Store ører Det lille nurket var cirka 20 centimeter langt, med store ører og små brune flekker på den grå pelsen. Dyrets utseende har gitt det kallenavnet «den magiske kaninen».

Li kjente ikke til rasen fra før. Det gjorde ingen andre heller.

To år seinere, etter å ha oppdaget to tilsvarende pikaer, fikk han gi navn til den lille krabaten, og kalte den opp etter hjemstedet sitt, Ili, skriver CNN.

Ifølge Li bor det færre enn 1000 pikaer i fjellene i Xinjian-regionen i nordvest Kina.

Utrydningstruet Da han oppdaget dyret i juli i fjor, hadde ingen sett snurten av det siden tidlig på 90-tallet. Forskeren anslår at arten har redusert bestand med 70 prosent siden det ble oppdaget i 1983.

- Jeg oppdaget arten, og jeg så på mens den ble utrydningstruet. Hvis den forsvinner foran øynene mine, kommer jeg til å følge meg så skyldig, sier han til CNN.

SØSKEN? Hvorvidt pokemon-figuren pikachu er oppkalt etter pikaen vites ikke, men likheten er helt klart til stede. Foto: NTB Scanpix
SØSKEN? Hvorvidt pokemon-figuren pikachu er oppkalt etter pikaen vites ikke, men likheten er helt klart til stede. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2008 havnet pikaen på International Union for Conservation of Natures liste over utrydningstruede dyr.

- Global oppvarming Li tror at dyrets habitat er blitt påvirket av global oppvarming.

Deler av isen i fjellene har smeltet, og tvunget pikaen til å trekke høyere opp.

Andre årsaker til ili pika-nedgangen kan være at dyret trives godt i eget selskap, og derfor sliter de med å varsle hverandre om farer som truer. En annen mulig årsak er sykdom.

Ber om hjelp Li fortviler over at kinesiske myndigheter ikke griper inn for å redde pikaen.

Mannen som oppdaget arten og teamet hans med frivillige har bedt om hjelp til å redde pikaen.

- Jeg er nesten 60, og snart vil jeg ikke være i stand til å klatre i Tianshann-fjellene. Så jeg håper virkelig at en organisasjon vil beslutte å studer og beskytte ili pikaen, sier han til CNN.

• Flere søte dyr? Bli kjent med jordsvinbabyen som ser ut som en kaningris.