Russland:

Verdens største arsenal av atomvåpen

Frykten for russernes kjernevåpen retter seg ikke nødvendigvis mot et mulig angrep på Ukraina, men er derimot knyttet til om konflikten eskalerer til en større krig, mener norsk ekspert.

MISSIL-STRID: Russlands president Vladimir Putin er her avbildet mens en missil fyres av i bakgrunnen. Nå sier Russland at de kan komme til å utplassere nye missiler i Europa og Asia. Arkivfoto: Reuters/Tass/Presidental Press Service/NTB
MISSIL-STRID: Russlands president Vladimir Putin er her avbildet mens en missil fyres av i bakgrunnen. Nå sier Russland at de kan komme til å utplassere nye missiler i Europa og Asia. Arkivfoto: Reuters/Tass/Presidental Press Service/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Russland har til nå sagt at deres atomvåpen er plassert i sentrale lagre, og ikke er ute i de stridende militære avdelingene, opplyser postdoktor Kristin Ven Bruusgaard ved Institutt for Statsvitenskap ved UiO.

Nå sier landet imidlertid at de kan komme til å utplassere nye missiler i Europa og Asia, og at det må en ny våpenkontrollavtale til for å unngå en ny missilkrise.

Postdoktor Bruusgaard mener dette ikke er overraskende, da Russland lenge har uttrykt ønske om begrensninger på utplassering av slike missiler i Europa. Russland er spesielt bekymret over hvilke våpen Vesten nå kan utruste Ukraina med, eller utplassere i nærheten av russiske grenser.

- Russland har verdens største arsenal av atomvåpen, bestående av både langtrekkende kjernefysiske våpen og atomvåpen med kortere rekkevidde og mindre sprengkraft - såkalte substrategiske kjernefysiske våpen, sier hun Dagbladet

- Om man snakker om en mulig krig i Europa, er det disse substrategiske våpnene som er potensielt relevante, fortsetter hun.

Sier: «Se på oss»

Statsviter Gunhild Hoogensen Gjørv ved Universitetet i Tromsø, tror ikke atomtrusselen er betydelig økt som følge av den spente situasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer