Verdens største atomreaktor lekker

Jordskjelv får uante følger i Japan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Svart røyk stiger opp fra et av verdens største atomkraftverk etter at et kraftig og ødeleggende jordskjelv rammet det nordvestlige Japan.

Jordskjelv i Japan

20 prosent av verdens jordskjelv rammer Japan. Her er en liste over noen av de verste skjelvene i Japan de siste hundre årene:

• 1. september 1923: Et jordskjelv som måler 7,9 på Richters skala, rammer Tokyo. Rundt 142.800 personer omkommer.

• 7. mars 1927: Et jordskjelv som måler 7,3 på Richters skala, rammer Kyoto-området. 2.925 personer omkommer.

• 3. mars 1933: Et jordskjelv som måler 8,1 på Richters skala, rammer Sanriku, nord for Honshu. 3.008 personer omkommer.

• 13. januar 1945: Et jordskjelv som måler 6,8 på Richters skala, rammer Mikawa, nær Nagoya. 2.306 personer omkommer.

• 28. juni 1948: Et jordskjelv som måler 7,1 på Richters skala, rammer Fukui. 3.769 personer omkommer.

• 26. mai 1983: Et jordskjelv som måler 7,7 på Richters skala, rammer nordlige deler av Japan. 104 personer omkommer, de fleste av tsunamibølger som følger skjelvet.

• 12. juli 1993: Et jordskjelv som måler 7,8 på Richters skala, rammer Hokkaido. 230 personer omkommer, de fleste av tsunamibølger som følger skjelvet.

•17. januar 1995: Et jordskjelv som måler 7,3 på Richters skala, rammer Kobe, vest i Japan. 6.437 personer blir rapportert omkommet eller forsvunnet.

• 23. oktober 2004: Et jordskjelv som måler 6,8 på Richters skala, rammer Niigataprovinsen. 67 personer omkommer.

• 16. juli 2007: Et jordskjelv som måler 6,8 på Richters skala, rammer Niigataprovinsen. Mist sju personer mister livet.

(Kilde: AFP/NTB)

Mindre mengder radioaktivt kjølevann lekket ut av reaktoren etter skjelvet, men det radioaktive innholdet i vannet var lavere enn sikkerhetsnivået og utgjør ingen fare for omgivelsene.

Minst sju personer mistet livet og over 600 ble skadd i det kraftige skjelvet som rystet Japan klokken 10.13 lokal tid. Skjelvet hadde sitt episenter i Japanhavet om lag 60 kilometer fra Niigataprovinsen og ble fulgt av et etterskjelv.

Atomreaktorene ved kraftverket i Kashiwazaki ble automatisk stengt da skjelvet, som målte 6,8 på Richters skala, rystet området og fikk flere hus til å rase sammen.

Det brøt ut brann i en transformatorstasjon ved atomkraftverket i byen, og svart røyk steg opp fra området.

- Vi er i ferd med å slukke brannen, sa Yasushi Hasegawa fra Tokyo Electric, som drifter atomkraftverket, i kveld.

Også andre kjernekraftverk i området ble stengt og undersøkt for mulige skader etter skjelvet, men det var ingen andre rapporter om radioaktive lekkasjer.
Store ødeleggelser
- Jeg var så redd. Den voldsomme ristingen varte i 20 sekunder, sa en butikkansatt i Kashiwazaki, Ritei Wakatsuki, på telefon til nyhetsbyrået AP tidliger på formiddagen.

Over 300 bygg i provinsen ble ødelagt i skjelvet, ifølge lokale myndigheter, og redningsarbeidere lette gjennom sammenraste bygninger etter overlevende.

- Jeg kunne ikke stå oppreist. Store hyller veltet, og ting fløy veggimellom, sier lærer Harumi Mikami, som var på skolen i Kashiwazaki.

RADIOAKTIV LEKKASJE: Atomkraftverket Kashiwazaki-Kariwa hadde en radioaktiv lekkasje etter jordskjelvet i dag, sommålte 6,8 på Richters skala Foto: SCANPIX/AFP / KAZUHIRO NOGI
RADIOAKTIV LEKKASJE: Atomkraftverket Kashiwazaki-Kariwa hadde en radioaktiv lekkasje etter jordskjelvet i dag, sommålte 6,8 på Richters skala Foto: SCANPIX/AFP / KAZUHIRO NOGI Vis mer

I en idrettshall var 200 personer samlet til en badmintonturnering da taket på bygget falt sammen som følge av skjelvet, men det ble bare meldt om lettere personskader.


Evakuert 
Over 1.700 personer har måttet flykte fra hjemmene sine etter jordskjelvet, og det er opprettet nesten 100 evakueringssentre. I tillegg har 37.000 husstander mistet vannforsyningen.

Statsminister Shinzo Abe avbrøt sin valgkampanje for å besøke de rammede områdene.

- Det er meldt regn i morgen, så vi må gjøre alt for å redde liv og sikre innbyggerne, sa statsministeren til journalister.

Det kraftige jordskjelvet kunne også merkes i hovedstaden Tokyo og området rundt, der øyenvitner forteller at høyhus svaiet.

(NTB)

Verdens største atomreaktor lekker
STORE ØDELEGGELSER: Jordskjelvet ødela flere bygninger i byen Kashiwazaki, som ligger 25 mil fra Tokyo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer