Verdens største «bankran»:- Vi vet med stor sikkerhet at ingen norske banker ble hacket

- Ingen norske banker ble angrepet av «Carbanak-banden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/NTB): Dagbladet skrev i går om en rapport fra det russiske datasikkerhetsselskapet Kaspersky Lab, som også utvikler kommersiell antivirusprogramvare, der de skrev om at 100 banker i mer enn 30 land skal ha blitt utsatt for et massivt hackerangrep.

«Carbanak-banden» skal ha kommet av gårde med så mye som 7,5 milliarder kroner fra diverse banker og finansielle institusjoner, hovedsaklig i Øst-Europa. Også Norge er nevnt i rapporten.

- Ingen norske Finans Norge slår imidlertid fast at ingen banker har blitt angrepet her hjemme.

- Vi vet med stor sikkerhet at ingen norske banker har blitt angrepet av disse hackerne, som har fått navnet «Carbanak-banden». Så vidt vi kjenner til, er det heller ingen banker i Vest-Europa som er rammet, sier daglig leder Morten Tandle i FinansCERT, som er Finans Norges organ for å bistå bank- og forsikringsbransjen med å forsvare seg mot og håndtere nettangrep.

Informasjonen i rapporten viser også at noen i Norge har vært i befatning med opplastningen av programvaren til tjenesten Virustotal - som sjekker filer for virus.  

- Denne kontakten kan være så mangt, for eksempel personer som jobber med anti-virus, eller som har dette som hobby. Det å anta at norske banker har vært angrepet, basert på den informasjonen, er derfor etter min mening litt spekulativt, sier Tandle.

Sofistikert Det var sikkerhetsselskapet Kaspersky som oppdaget Carbanak - en svært avansert fiendtlig programvare utviklet av de kriminelle for å stjele penger.

Carbanak ble sendt på e-post til bankansatte ved de forskjellige bankene. Da det var innstallert kunne «Carbanak-banden» følge med på hvert eneste tastetrykk på den infiserte datamaskinen. De hadde også tilgang til bankens interne nettverk. Ved å lære seg passord, rutiner og systemer over flere måneder ble bankene lette bytter for den kriminelle banden.

Ifølge USA Today, ble en enkelt bank tappet for over 50 millioner kroner bare ved minibank-svindelen. Hackergruppa infiserte minibanker som plutselig begynte å spy ut penger vilkårlig. Deretter ble pengene hentet av opp av medhjelpere.

De største utbyttene fikk imidlertid hackerne via elektroniske transaksjoner.

De fleste av ofrene for hackingen var i Russland. Også banker i Europa, Japan og USA ble angrepet. Angrepene ble gjort både fra Russland, Kina og andre europeiske land.

SLIK GJORDE DE DET: Det svært avanserte viruset Carbanak tillot hackerne å stjele store summer penger. Foto: Kaspersky
SLIK GJORDE DE DET: Det svært avanserte viruset Carbanak tillot hackerne å stjele store summer penger. Foto: Kaspersky Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer