Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens største by ber trøndere om hjelp

37 millioner mennesker vil ha vinterfyring, bil, rent vann og nok mat. Uten å knuse miljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet.no): Hva gjør du når 32 millioner mennesker krever økt levestandard, inkludert fyring om vinteren, strøm og farge-tv, rent vann, nok mat, og en bil til å farte rundt med? Og det kommer en halv million nye håpefulle innflyttere hvert eneste år, på jakt etter et bedre liv?


Du ber Sør-Trøndelag om hjelp.
Utfordringene står mildt sagt i kø for verdens største by, Chongqing i Sørøst-Kina. Bykommunen de færreste har hørt om er planetens raskest voksende. Og med det vokser bekymringene. Det finnes nemlig ikke nok ressurser og miljø igjen til å støtte en bærekraftig utvikling her.

- Vi har problemer

- De siste 20 årene har vi gjort store fremskritt både sosialt og økonomisk. Vi har en voksende bilindustri, forsvarsindustri, aluminiumsproduksjon, prosessindustri og kjemikalieindustri. Vi har god kapasitet innen teknologi, og 10 millioner av innbyggerne jobber i landbruket, sier varaordfører i Chongqing, Zhou Jianzhong.

- Vi er stolte over vår utvikling, men samtidig ser vi store utfordringer når vi sammenligner oss med andre regioner i verden. Vi ser at vi har store miljøproblemer, få naturlige ressurser, og henger etter vitenskapelig, innrømmer mannen som deler ansvaret for 32 millioner innbyggeres liv.

Sammenligner seg med Trøndelag

Dagbladet.no møter den topptunge delegasjonen fra Chongqing i fylkeshuset i Trondheim. Selv om forskjellen mellom «megapolen» Chongqing og Sør-Trøndelag med sine 270 000 innbyggere er like stor som avstanden mellom dem, er det her kineserne ser potensiale for hjelp med å løse miljøutfordringene.

- Vi ser at dere har gjort store fremskritt her, og erfart overgangen fra landbruk til industri, og fra industri til en kunnskapsbasert teknologiby. Dere har klart å balansere industri, energiforbruk og miljø. Disse erfaringene vil bli veldig verdifulle for oss, sier Zhou Jianzhong.

TRENGER HJELP: Miljøutsikten i verdens største by, Congqing, er ikke verdens veste. Nå ber kineserne om hjelp fra Sør-Trøndelag for å takle de enorme miljø- og ressursutfordringene de står overfor i byen med 32 millioner innbyggere. Foto: Heidi Fossland
TRENGER HJELP: Miljøutsikten i verdens største by, Congqing, er ikke verdens veste. Nå ber kineserne om hjelp fra Sør-Trøndelag for å takle de enorme miljø- og ressursutfordringene de står overfor i byen med 32 millioner innbyggere. Foto: Heidi Fossland Vis mer

- Her har vi en felles interesse. Vi trenger disse erfaringene, og dere ønsker å utvide markedet for miljøteknologien og kunnskapen dere har bygget opp her i regionen. En vinn-vinn situasjon, frister han.

Frister med milliarder

Kontakten mellom Sør-Trøndelag og verdens største by kom i stand etter at tidligere miljøvernminister Knut Arild Hareide besøkte Chongqing i fjor sommer. Hareide fikk i utfordring å finne miljøbevisste hjelpere. En utfordring Sør-Trøndelag grep med begge hender ved å skrive under en vennskapsavtale med kineserne.

I løpet av seks måneder har vennskapet vokst seg varmt. Fylkeskommunen har vært på tur til Chongqing, og denne uken fikk toppledelsen i verdens største by se det beste trønderne har å by på når det gjelder miljøteknologi - mye knyttet til forskningsmiljøet på NTNU.

Nå har sentralkommiteen i Kina gitt Chongqing utvidede fullmakter og penger for å takle de voksende utfordringene. 20 milliarder kroner over fem år skal brukes på modernisering og miljøteknologiske tiltak, rett og slett fordi miljøproblemene er i ferd med å bremse opp utviklingen.

- Dette er jo en kjempemulighet for våre teknologibedrifter - ikke bare i Sør-Trøndelag, men hele Norge. Her inviteres vi inn på toppnivå. Og det til den raskest voksende - og snart ledende økonomien i verden, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (AP) til Dagbladet.no.

Kineserne ber om mer

I juni leder han en delegasjon til Chongqing for å være en døråpner for næringslivet. Han ber alle norske teknologibedrifter som tror de kan være interessante om å ta kontakt.

I følge Sandvik ble den kinesiske delegasjonen styrket i troen på Trøndelag som samarbeidspartner under besøket denne uka.

- Vi har allerede startet med en utvekslingselev fra Chongqing til NTNU. Dette ønsker de kraftig økt, og ønsker i tillegg å tilby studentplasser for norske studenter i Kina. De ønsker også å utvide samarbeidet kulturelt, sier han.

- Trøndelag har mye å tilby Chongqing i forhold til at vi har NIVA, ENOVA, NGU og NTNU i området. Kineserne har allerede bedt spesifike bedrifter som Q-free og boligbyggerlaget å komme. Bjørn Lyng er allerede i gang med vannprosjekter der nede, sier fylkesordføreren.

Han tror kontakten med Kinas største by vil være gull verd i fremtiden, ikke minst for å lære kinesere å kjenne nå som landet er i ferd med å ble den dominerendeøkonomien i verden.

- Kina kommer som en kule, og vi må lære oss å forstå hvordan de tenker. Nå har vi en fantastisk mulighet, der vi inviteres inn av toppene i dette landet, sier han.

FULL FART: Chongqing er verdens raskest voksende by, med rundt en halv million tilflyttere hvert år. Forrurenset vann, for lite energi, svært høy luftforrurensning, eksploderende biltrafikk og knapphet på naturressurser er bare noen av utfordringene de sliter med.
VIL HJELPE: En delegasjon fra Sør-Trøndelag fylkeskommune gjestet byen i oktober og signerte vennskapsavtale med kineserne. I juni tar de med seg næringslivet i håp om å ta del i miljøutviklingen i verdens største by.
KUNNSKAP: Denne uken har toppledelsen i Chongqing gjestet Trondheim på jakt etter miljøteknologisk ekspertise. Her besøkes NTNU. rektor på NTNU Torbjørn Digernes sammen med (f.h) Varaordfører Zhou Jianzhong, utenrikstolk Li Jin, visedirektør for byutvikling Meng Yi, og utdanningsdirektør Chen Liuting.
LILLEBROR: Trondheim og omegn har 272 000 innbyggere, men brukes alikevel når Chongqing og deres 32 millioner innbyggere leter etter vellykkede miljøutviklingsprosjekter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!