Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens største dam sprekker

Three Gorges Dam i Kina ble fylt med vann tirsdag. Nå er det funnet sprekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vannmagasinet, som på norsk heter Tre Kløfter, ligger langs en av verdens lengste elver, Yangtze-elva, og ble formelt åpnet 1. juni.

I et uvanlig åpent intervju innrømmer nå kinesiske myndigheter at det er flere problemer ved den enorme dammen, melder AP:

 • Det er funnet sprekker i demningskonstruksjonen. Sprekkene kan føre til lekkasjer hvis de ikke repareres.
 • 13 byer har blitt flyttet for å gi plass til dammen. 700 000 bønder er blitt tvangsflyttet under byggingen av gigantdammen hittil, og 600 000 venter på tvangsflytting. Men bøndene har fått jord som ikke er særlig fruktbar - det er rett og slett ikke nok dyrkbar mark til alle.

  Byggingen har pågått i ti år. Myndighetene har hevdet at demningen er en udelt suksess siden fyllingen av det kjempestore magasinet begynte for tolv dager siden. Dammen skal produserer 85 milliarder kilowatt-timer når det står ferdig. Anlegget skal ifølge offisiell informasjon også hindre de årlige oversvømmelsene langs Yangtze-elva. Mer enn 300 000 mennesker har druknet i oversvømmelsene de siste åra.

  De som kritiserer byggingen, mener at dammen samler opp forurensing og industriavfall. Dessuten kan en ulykke ved anlegget forårsake en gigantisk katastrofe i hele provinsen.

  Anlegget er full


  Reservoaret er 66 mil langt og skal lagre mer enn 22 milliarder kubikk vann. Men allerede for noen dager siden var vannstanden oppe i 135 meter, grensa som myndighetene har satt for at båter skal kunne trafikkere på den kunstige innsjøen. Samtidig var vannmagasinet full, og åtte sluser måtte åpnes for at ikke vannstanden skulle bli for høy.

  Nå har inspektører funnet 80 sprekker i demninga, ifølge Pan Jiazhong, som har ledet inspeksjonsgruppa.

  - Hvis vannet kommer gjennom disse sprekkene, kan det ha negative effekter. Vi reparerer sprekkene svært forsiktig, sa han på en pressekonferanse i dag.

  Bøndene som ikke lenger kan livnære seg av jorda, skal få tilbud om statlig hjelp. Regjeringen foreslår dyrking av frukt, turisme og dyrehold som alternativer.

  Når dammen er ferdig, skal vannstanden være på hele 175 meter.

VANNSTANDEN NÅDDE GRENSA: Det tok bare ti dager før vannstanden i verdens største demning nådde 135 meter. På forhånd trodde de fleste at det ville ta femten dager.
ÅPNE SLUSER:</B> I går måtte flere sluser åpnes i demningen for at vannstanden ikke skulle bli for høy.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media