Verdens største fengsel

750 000 barn er innesperret i verdens største utendørs fengsel i Gaza.

TILFLUKT: Tirsdag fortsatte den israelske bombingen av offisielle bygninger og Hamas-symboler i Gaza. Denne palestinske jenta søkte tilflukt med familien sin på en FN-skole i Rafah, sør på Gazastripa. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/Scanpix
TILFLUKT: Tirsdag fortsatte den israelske bombingen av offisielle bygninger og Hamas-symboler i Gaza. Denne palestinske jenta søkte tilflukt med familien sin på en FN-skole i Rafah, sør på Gazastripa. Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JERUSALEM (Dagbladet): Fra Gaza strømmer bilder av store, maskerte og bevæpnede menn. Det er her Hamas regjerer: Den palestinske organisasjonen som står bak den massive rakettskytingen mot sivilbefolkningen i Sør-Israel.

De daglige rakettene inn i Israel er mye av grunnen til at Israel nå gjennomfører sin massive militæraksjon mot Gaza: Israel vil fjerne Hamas én gang for alle. Men det er Gazas 750 000 barn som lider sterkest under den massive militæraksjonen.

Minst 25 prosent av dem som er drept i Israels angrep mot Gazastripen de siste dagene, har vært sivile, slår FN fast.

27 barn er hittil bekreftet døde, melder en FN-kilde overfor Dagbladet. Men det antas at antallet døde barn er langt høyere. Antall skadde barn enda flere.

Tungt traumatisert
Den norske representanten til palestinske myndigheter, Tor Wennesland, har kontinuerlig kontakt med innbyggere i Gaza. Det er tungt.

- De har forferdelige liv nå. Barn og voksne er tungt traumatisert. De går ikke ut, de sover ikke og er livredde. De vet at mange rundt dem er drept og skadd, og at sykehusene ikke har kapasitet til å ta seg av dem, sier Wennesland.

Strømtilførselen er så godt som borte. Folk har ikke mat, og sitter i mørklagte hjem og hører bombene falle. De ber til Gud og håper å overleve dagen i dag.

- Samtlige av de jeg har snakket med vil ut. De er livredde. Når jeg snakker med folk, hører jeg bombenedslag gjennom telefonen. Og barn som skriker i bakgrunnen, sier Wennesland til Dagbladet.

Trenger å være barn
De bevæpnede Hamas-folkene er der med 15 000 — 20? 00 krigere, ifølge Dagbladets kilder. I tillegg har Hamas en politisk og en sosiale organisasjon. Det er dem Israel nå ønsker å drepe. Mens jakten pågår, lider de nærmere 1,5 millioner innbyggerne. 56 prosent av disse er under 18 år.

- De har ikke vondt av å spise ris eller makaroni i ei uke, men de trenger referanserammer om hva det vil si å være et barn. Om å bli voksen. Om å leve et liv. Nå er de alt forvrengt, sier Wennesland og fortsetter:

FN bekymret
- I Norge er det skandale om 2000 barn ikke får barnehageplass. Eller at de må sendes fra Røa til Majorstua for å gå i barnehage. Bildene av Norge og Gaza er dramatisk forskjellige, og det er rart å se det på nært hold.

Gaza har vært isolert fra verden siden Hamas tok over makten i juni 2007. Det er mange år siden innbyggerne har vært utenfor den overbefolkede landstripen, som er fysisk stengt fra omverdenen: Verdens største utendørs fengsel — og nå blir det bombet kontinuerlig.

- Folket er psykisk og fysisk på randen, mange har mistet slektninger og venner og vi er ekstremt bekymret, sier UNWRAs talsmann Christopher Gunness.

Israel har nå gitt tillatelse til å sende 109 lastebiler inn i Gaza. UNWRA står for 14 lastebiler, lastet med olje, sukker, ris og medisinsk utstyr.

Like utenfor Gaza, i byene og tettstedene i det sørlige Israel, er det også mange barn med traumer etter de mange rakettnedslagene fra Gaza de seinere åra. Når Hamas herjer som verst, går sirenene i de israelske byene og tettstedene mange ganger om dagen. Det betyr at raketter er på vei fra Gaza, og israelerne har 20 sekunder på å komme seg i sine bomberom. Det setter spor i små og store israelske sinn, og er uholdbart etter internasjonal lov og rett.

- Det er klart jeg skjønner at mine myndigheter nå angriper Gaza. Rakettangrepene fra Gaza kan ikke fortsette. Men jeg rettferdiggjør ikke angrepet, og ønsker at det stoppes umiddelbart, sier Gideon Levy, kommentator og journalist i den israelske avisa Ha?aretz, til Dagbladet.

FRYKT: 750 000 barn og unge lever daglig med rakettangrepene mot Gaza. De må også stå i lange køer for eksempel for å kjøpe brød. Foto: Mahmud Hams/AFP/Scanpix
FRYKT: 750 000 barn og unge lever daglig med rakettangrepene mot Gaza. De må også stå i lange køer for eksempel for å kjøpe brød. Foto: Mahmud Hams/AFP/Scanpix Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer