Verdens største fotogåte kan bli løst

Var dette bildet arrangert, eller ikke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De lærde strides om hvorvidt Robert Capas verdensberømte fotografi av den fallende soldat er arrangert eller ikke.

De fleste er overbevist om at det spektakulære bildet er ekte.

Men flere kritikere har lenge sådd tvil. De argumenterer med at Capa, i likhet med mange andre fotografer på den tiden, ikke var fremmed for å iscenesette bilder «hvis virkeligheten ikke var virkelig nok». 

Men nå kan altså tre esker med flere tusen negativer, tatt av Capa under den spanske borgerkrigen, trolig sette en stopper for de evigvarende spekulasjonene.

For om de finner negativet til fotografiet av den fallende soldat fra 1936 - eller de som ble tatt i sekvensen før og etter - kan gåten være løst.

Fryktet tapt

Da Capa flyktet til USA i 1939 lot han eskene bli igjen i mørkerommet sitt i Paris. Og etter nazistenes invasjon var Capa sikker på at negativene var tapt for alltid - en overbevisning han tok med seg helt inn i døden under en reportasjereise i Vietnam i 1954.

Men i 1995 begynte ryktene å svirre om at negativene hadde overlevd: At de etter en strabasiøs tur, via Marseille, hadde endt opp hos en meksikansk general som hadde tjenestegjort under Pancho Villa.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer