Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens største fotogåte kan bli løst

Var dette bildet arrangert, eller ikke?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De lærde strides om hvorvidt Robert Capas verdensberømte fotografi av den fallende soldat er arrangert eller ikke.

De fleste er overbevist om at det spektakulære bildet er ekte.

Men flere kritikere har lenge sådd tvil. De argumenterer med at Capa, i likhet med mange andre fotografer på den tiden, ikke var fremmed for å iscenesette bilder «hvis virkeligheten ikke var virkelig nok». 

Men nå kan altså tre esker med flere tusen negativer, tatt av Capa under den spanske borgerkrigen, trolig sette en stopper for de evigvarende spekulasjonene.

For om de finner negativet til fotografiet av den fallende soldat fra 1936 - eller de som ble tatt i sekvensen før og etter - kan gåten være løst.

Fryktet tapt

Da Capa flyktet til USA i 1939 lot han eskene bli igjen i mørkerommet sitt i Paris. Og etter nazistenes invasjon var Capa sikker på at negativene var tapt for alltid - en overbevisning han tok med seg helt inn i døden under en reportasjereise i Vietnam i 1954.

Men i 1995 begynte ryktene å svirre om at negativene hadde overlevd: At de etter en strabasiøs tur, via Marseille, hadde endt opp hos en meksikansk general som hadde tjenestegjort under Pancho Villa.  

Foto: Robert Capa/All Over Press
Foto: Robert Capa/All Over Press Vis mer

Der hadde de blitt liggende som en godt bevart hemmelighet i over et halvt århundre. Helt til en filmskaper og slektning av generalen skjønte hvilken unik historisk verdi innholdet i eskene utgjorde.

Da startet en årelang diskusjon om rettighetene til «The mexican Suitcases», som de mytiske boksene nå kalles, og hvor de skulle oppbevares.

Nå er de imidlertid endelig overført til verdens største samling av Capa-bilder, International Center of Photography i New York, grunnlagt av Robert Capas bror, Cornell.

Av god kvalitet

- Dette er Capas hellige gral.  Negativene er ikke skjøre i det hele tatt, sier sjefkurator Brian Walls til New York Times.

Etter en foreløpig rask gjennomgang av negativene er det også avdekket hittil ukjente eksponeringer av både Ernest Hemingway og Frederico Garcia Lorca.

Flere svar

Eskene inneholder i tillegg arbeider av Capas partner Gerda Taro, samt av David «Chim» Seymour, en av fotobyrået Magnums grunnleggere. Taro og Capa jobbet ofte tett sammen, og flere bilder ble kreditert dem begge.

image: Verdens største fotogåte kan bli løst

Derfor kan flere av bildene som i dag er kreditert Capa, egentlig kan være tatt av Taro, inkludert bildet av den fallende soldat.

- Vi vet virkelig ikke. Det er det som er så spennende med dette materialet. Det er så mange spørsmål som er stilt - og så mange spørsmål som ennå ikke er stilt -som dette unike materialet kan gi svar på, sier Wallis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media