Verdens største gravplass

Skjelvet som rystet Tyrkia i 45 sekunder natt til tirsdag, er en av verdens verste naturkatastrofe noensinne. Over 10000 lik er hentet ut av ruinene. 35000 kan forsatt ligge og råtne under hauger av betong, stein og armeringsjern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå frykter myndighetene at epidemier skal legge nye menneskeliv til likhaugene.

Den grusomme oppregningen er ikke slutt. Tyrkiske myndigheter anslår at 35000 ligger innesperret i ruinene. Håpet om å finne mange overlevende er så godt som ute. De som ikke døde da bygningene raste sammen, har trolig blødd i hjel av skader eller tørstet i hjel i kvelende hete under betongen.

Redningsmannskapene har gitt opp letingen i mange områder. Gravemaskiner og bulldozere er satt inn for å jevne ruinene med jorda.

Grushaugene blir tusenvis av tyrkeres grav.

Verste skjelv

Jordskjelvet natt til tirsdag er det verste i Tyrkias historie. I 1939 døde 33000 mennesker i et voldsomt skjelv som rammet byen Erzincan, øst i Tyrkia.

Skjelvet er også blant de verste i verden.

I 1990 døde over 40000 mennesker da jordskorpa nord i Iran ristet kraftig. Katastrofeskjelvet i Armenia to år før tok 25000 menneskeliv.

Historiens verste jordskjelv var trolig det som rammet Tangshan i Kina i 1976. En halv million døde lå igjen i grushaugene.

Det siste store jordskjelvet i Kobe i Japan i 1995 tok 6430 menneskeliv. I Tyrkia kan dødstallet bli nesten ti ganger så høyt.

Liklukt

Myndigheter og hjelpeorganisasjoner kjemper nå en desperat kamp for å hindre at skjelvet skal kreve ytterligere flere tusen liv blant dem som overlevde dødsnatta tirsdag.

Råtnende lik. Sammenbrudd i kloakksystemet. Mangel på rent vann. 38 grader i skyggen. Det er stor fare for epidemier i katastrofeområdet. Sør i Istanbul er det meldt om koleratilfeller.

Ruinene sprøytes nå med desinfiserende midler for å hindre farlig smitte til hundretusener som sover ute i liklukta mellom ruinene.

Prisen

Området rundt Istanbul var Tyrkias mest moderne og landets viktigste industriområde. Foreløpig strever Tyrkia med å ta inn over seg den menneskelige prisen.

Men i tiår framover vil de måtte betale den økonomiske prisen. Veier og jernbaner er ødelagt. Vann, kloakk og strøm til millionbyen Istanbul og storbyene rundt har fått uoverskuelige skader. Store fabrikker ligger i ruiner.

Men dette er sorger for framtida. I disse dagene pågår eller planlegges over 45000 begravelser.