HYBRID: Airlander 10 skal kunne holde seg i lufta i 21 dager i strekk. Foto: Hybrid Air Vehicles ltd / AP
HYBRID: Airlander 10 skal kunne holde seg i lufta i 21 dager i strekk. Foto: Hybrid Air Vehicles ltd / APVis mer

Verdens største luftfartøy kan fly i ukesvis, lander «over alt» og bruker nesten ikke drivstoff

Airlander 10 kan være luftfartens framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en hemmelig hangar noen mil sør før Bedford i England står verdens største luftfartøy.

Lar du deg imponere av en Airbus A380, vil dette fartøyet ta pusten fra deg.

Der verdens største passasjerfly er 73 meter, måler Airlander 10 hele 91 meter. Luftskipet er i tillegg 34 meter bredt og 26 meter høyt.

Hybrid Airlanderen ser ikke ut som noe tradisjonelt fly. Sett utenfra kan den minne om en diger ballong med små halefinner, men ikke la deg lure av fartøyets noe enkle utseende.

Airlanderen er en kombinasjon av et fly og et luftskip, og produsenten sier at hybriden vil forandre verden, ifølge The Guardian.

Fartøyet rommer 38 000 kubikkmeter helium, men gassen står bare for 60 prosent av oppdriften. Det resterende kommer fra den aerodynamiske utformingen.

Skulle være drone I utgangspunktet var fartøyet ment å være en slags drone for det amerikanske militæret. Da de måtte spare penger, besluttet de å gi opp prosjektet.

Selskapet Hybrid Air Vehicles, som står bak fartøyet, endte opp med å kjøpe gigantflyet tilbake for en brøkdel av prisen.

Det videreutvikles nå til sivile formål, som gods- og passasjertransport, skriver Illustrert vitenskap. Oppfinnerne åpner blant annet for at skipet skal kunne benyttes til å frakte nødhjelp til kriserammede områder, ifølge CNN.

21 dager i strekk Luftskipet kan nå en hastighet på 160 kilometer i timen. Det er saktere enn flyene som brukes i kommersiell luftfart i dag, men det nye fartøyet vil være grønnere og stillere. Det skal kunne holde seg i lufta i 21 dager i strekk, seks kilometer over bakken.

Blant sponsorene er det amerikanske militæret og Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson.

Sistnevnte - som selv er pilot - har bladd opp nær tre millioner kroner.

- Jeg fortalte kona at jeg var i ferd med å investere 100 000 pund i en stor bag med helium. Det kan gå opp i røyk. Hun sa at folk trenger drømmer, og hvis man ikke tør å drømme, kommer det heller ikke til å skje noe, sier han ifølge The Guardian.