Verdens største nyhetsbyrå gjør narr av Norge for Mannen-dekning

- Et lite steinskred på 15 sekunder var dagens store nyhet.

MANNEN: Det er fortsatt usikkert når Mannen vil rase. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MANNEN: Det er fortsatt usikkert når Mannen vil rase. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For nesten to uker siden, onsdag 22. oktober, slo Rauma kommune og geologene i Åknes/Tafjord beredskap alarm.

120 000 kubikk, eller 12000 lastebillass med stein skulle rase ut fra fjellpartiet i kommunen, og raset var nært forestående.

Siden har du kunnet følge fjellet direkte på nesten samtlige av landets store nyhetsnettsteder, samt en rekke lokamedier. Vi har ikke vært noe dårligere her på Dagbladet.no, der du kan følge Mannen direkte med den tilhørende teksten: «Et helt land venter fortsatt i spenning på at 120 000 kubikk, eller 12000 lastebillass med stein skal rase ut fra fjellmassivet Mannen i Rauma kommune i Romsdalen.»

Dette vekker mildt sagt oppsikt utenfor landegrensene.

Sakte-TV Det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP), som er verdens største, la denne uka ut en byråmelding med tittelen: «Norwegian TV on tenterhooks, impending rockslide».

På norsk er kanskje den beste oversettelsen: «Norsk TV venter i spenning på nært forestående steinras». Legg merke til norsk TV.

- Norge, som ga TV-seerne fem timer med strikking direkte, TV med et bål som brenner og laksefisking minutt for minutt, har funnet en ny attraksjon - et steinskred på et fjell, skriver AP.

Deretter påpeker AP at medier har satt opp webkameraer ved det «isolerte» fjellet, selv om ingen er sikre på når raset skjer. I tillegg konstateres det at webkameraer ikke nødvendigvis gir seerne et godt blikk på hva som skjer. Byråmeldinga har blitt publisert på en rekke internasjonale nyhetsnettsteder.

- Da mørket falt tirsdag, var et bitte lite steinras på 15 sekunder dagens store nyhet.

Også den britiske kringkasteren BBC har brukt spalteplass på at norske medier har satt opp webkameraer ved fjellpartiet. Sakte-TV-konseptet, utviklet av NRK, har for lengst blitt kjent utenfor landegrensene.

Medieskapt Geolog Lars Blikra i Åknes/Tafjord Beredskap er en av geologene som har uttalt seg om rasfaren, og har dermed har følt den store medieoppmerksomheten på kroppen, .

- Det er en litt merkelig situasjon, fordi den egentlig er under kontroll. Jobben var gjort og folk var i sikkerhet, sier Blikra til Dagbladet.

- Skaper mediene unødvendig mye frykt med dekninga?

- Situasjonen er avklart, så det er ganske mye medieskapt. For folk flest handler det nok litt om spenning og det å kunne få se et skred, sier Blikra.

I en artikkel publisert på geoportalen.no i går, er Blikra portrettert som «geoprofilen». «Lars Harald Blikra ved Norges geologiske undersøkelse er blitt denne høstens kjendis i geofagmiljøet. Det liker denne beskjedne mannen bare sånn passe.»
 
- Vi var ikke forberedt på den voldsomme medieinteressen, men det har vært mye nett-TV spesielt, sier Blikra til Dagbladet.

Økt hastighet Rauma kommune kom i ettermiddag med en ny rapport om situasjonen på Mannen.

- Hastigheten er nå jevn med 1,5 cm pr. døgn i øvre del og 2 mm i nedre del. Værutsiktene tilsier kaldere vær og forventer vi at bevegelsene fortsetter å være stabile eller gradvis avta. Vi har stabile målinger, skriver de i rapporten.

De siste målingene tilsier imidlertid at det var økt bevegelse i natt, Åknes/Tafjord Beredskap fortsetter med uendret beredskap.