Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens største og ondeste frosk

Spiste dinosaurunger til frokost?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et nitidig puslespill av av fossile benrester som første gang ble funnet på Madagaskar  i 1993, har ledet til fram til det forskere mener er den endelige dokumentasjonen på en gigantisk forhistorisk frosk.

Funnet ble publisert tidligere denne uken i nettutgaven av det vitenskapelige tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Frosken fra helvete

Djevelfrosken, Beelzebufo ampinga, som forskerne kaller den, skal ha eksistert under siste del av kritt-perioden for ca. 70 millioner år siden og skal blant annet ha livnært seg av nyfødte dinosaurunger.

Ifølge palentologen David Krause ved Stony Brook University i New York er djevelfrosken. som målte over 40 cm. og veide 4,5 kg. den største frosken som noen gang har eksistert på jordas overflate.

- Den var kraftig bygd, hadde et meget bredt og sterkt kjeveparti - og var utstyrt med tenner, sier palentologen som har ledet forskningsarbeidet.

- Det er ikke usannsynlig at djevelfrosken drepte og spiste øgler - og kanskje også livnærte seg på nyfødte dinosaurunger, sier Krause i Proceedings of the National Academy of Sciences-artikkelen.

Basert på dens skumle ytre og iboende rovdyrinstink har forskerne omtalt Beelzebufo som frosken fra helvete. Selve artsnavnet er en sammenstilling av  det greske ordet for djevel (Beelze), det latinske ordet for padde (bufo) og ampigna som betyr skjold.

- Den så ond ut og var farlig, sier Krauses palentolog-kollega Susan Evans fra University College of London.

DIGER: Djevelfrosken, Beelzebufo ampinga. Foto: Proceedings of the National Academy of Sciences
DIGER: Djevelfrosken, Beelzebufo ampinga. Foto: Proceedings of the National Academy of Sciences Vis mer

Nålevende slektninger

Selv om funnet ble gjort langt unna, mener forskerne at gigantfrosken er beslektet med de såkalte «Pac Man-froskene»  som lever i Syd Amerika, og som også kjennetegnes av et enormt kjeveparti. Noen av dem er også utstyrt med horn, hvilket forskerne mener var karakteristisk for djevelfrosken.  

Forskernes teori i forhold til slektskapen, er at det en gang i tiden kan ha vært land-forbindelse mellom Madagaskar, Antarktis (mye varmere da) og Sør-Amerika 

• I dag er goliat-frosken fra Vest-Afrika - som måler over 30 cm og veier i overkant av 3 kilo - verdens største nålevende froske-art.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media