BEGEISTRET: Oljedirektør i Oljedirektoratet, Bente Nyland, er svært fornøyd med resultatene fra 2011. Her under et besøk på Jan Mayen i 2009.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
BEGEISTRET: Oljedirektør i Oljedirektoratet, Bente Nyland, er svært fornøyd med resultatene fra 2011. Her under et besøk på Jan Mayen i 2009. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Verdens største oljefunn ble gjort like utenfor Stavanger

2011 var «Helt konge» og «Annus hurrabilis».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fjoråret ble et godt år på norsk sokkel med 22 nye funn. Men i enda større grad var 2011 et overraskelsens år der verdens største oljefunn ble gjort like utenfor Stavanger.

Oljedirektør Bente Nyland brukte både begrepene «Helt konge» og «Annus hurrabilis» - overraskelsens år - da hun karakteriserte fjoråret i sin årlige oppsummering av sokkelåret. Det er særlig funnene Aldous/Avaldsnes i Nordsjøen og Skrugard/Havis i Barentshavet som begeistrer.

- Aldous/Avaldsnes er ett av de fem største funnene på norsk sokkel noen gang, og ble verdens største oljefunn i fjor, sier Nyland.

Hun la fram direktoratets nye anslag på Aldous/Avaldsnes som lyder på 1.800 milliarder fat olje, men understreker samtidig at usikkerheten er stor. Det skal bores 56 avgrensningsbrønner på gigantfunnet i løpet av 2012.

- Da vil vi forhåpentligvis ha mer sikre anslag for funnet, sier Nyland.

(NTB)