Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens største organisme

Den dekker et område tilsvarende 1270 fotballbaner, er 2400 år gammel, dreper trær og vokser i Blue Mountain i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere har funnet soppen de tror er verdens største levende organisme. Honningsoppen (Armillaria ostoyae) vokser i jorda og trerøtter. Gigantutgaven som er funnet øst i delstaten Oregon, er minst 2400 år gammel, men kan være to eller tre ganger så gammel.

Av og til dukker kjempeorganismen opp om høsten, når små gullfargete sopper stikker opp av jorda. Ellers strekker den sine tynne skolisse-forgreininger ned i jordsmonnet hvor den stjeler vann og karbohydrater fra trærne - slik at de etter ei stund dør.

- Vi har tatt hundrevis av prøver på forskjellige steder i denne skogen. De stammer fra samme organisme, sier dr. Tina Dreisbach til BBC.

Tidligere har man trodd at en annen utgave av honningsoppen var verdens største. I 1992 fant forskerne en sopp med en størrelse på rundt 800 fotballbaner i delstaten Washington.

Ved å drepe trær gjør soppen at andre tresorter slipper til og får vokse. Grunnen til at soppen i Oregon har blitt så gigantisk, er trolig det tørre været.