Verdens største pedofilinettverk avslørt

34 norske IP-adresser blant de 70 000 medlemmene.

«OPERASJON REDNING»: Europol-sjef Rob Wainwright under en pressekonferanse i Haag der han annonserte at de har rullet opp et enormt nettverk av barnemisbrukere. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/Scanpix
«OPERASJON REDNING»: Europol-sjef Rob Wainwright under en pressekonferanse i Haag der han annonserte at de har rullet opp et enormt nettverk av barnemisbrukere. Foto: REUTERS/Jerry Lampen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): BBC melder at Europol har rullet opp «verdens største pedofilinettverk». Operasjonen har identifisert 670 mistenkte og 230 misbrukte barn. 170 er så langt arrestert.

- Nettverket hadde 70 000 medlemmer og tilknytning til 30 land, sier Rob Wainwright, leder av Europol, på en pressekonferanse i Haag.

«Operasjon redning» Etterforskningen er kalt «Operasjon redning» og er basert på å infiltrere nettsteder. Pedofilinettverket gjemte seg bak et lovlig nettforum i Nederland, men medlemmene kommer fra hele verden.

Etter å ha registrert seg på forumet, fikk medlemmene tilgang på andre nettsteder der man kunne utveksle bilder og møte barn. Politiet sier at de har reddet flere hundre barn fra å bli misbrukt.

I Storbritannia er de 240 mistenkte mellom 17 og 82 år gamle. Blant dem er politimenn, ungdomsledere og lærere.

Norske IP-adresser - Vi fikk oversendt informasjon om 34 objekter i Norge via Europol-systemet, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kirkegaard hos Kripos til Dagbladet.

Objektene det er snakk om er norskregistrerte IP-adresser.

- IP-adressene var for gamle at de gikk an å spore, så norsk politi har ikke kunnet foreta seg noe i denne saken, sier hun.

- Historisk Peter Davies, leder av CEOP, det britiske sedelighetspolitiet, sier at etterforskningen er historisk.

- Ikke bare er dette den største operasjonen noen gang, men den demonstrerer også hvor kraftfullt det er når internasjonale politimyndigheter jobber sammen med én sak - å beskytte barn og få dømt overgripere.

- Selv om disse overgriperne følte seg anonyme, siden de brukte nettet, ble denne teknologien faktisk brukt mot dem. Alt de gjorde på nettet, alle de pratet med og delte noe som helst med, kunne vi se og spore tilbake til deres digitale fotavtrykk, sier Davies.

Wainwright i Europol er stolt innsatsen i den omfattende etterforskningen.

- Europols mål er å gjøre Europa til et sikrere sted for dets borgere. Det å beskytte sårbare barn er spesielt givende, sier Wainwright.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer