Verdens største skip er oppkalt etter en nazi-krigsforbryter

Ramaskrik rundt monsterskip som har sitt første oppdrag i Norge.

ENORM Om ikke navnet er imponerende, er i alle fall skuta det. Den grandiose farkosten «Pieter Schelte» er bygget for å løfte på plass offshorerigger og andre tunge ting. Selv har den et deplasement på 900 000 tonn. Foto: AFP / ANP / RAM VAN DER BIEZEN / NTB SCANPIX
ENORM Om ikke navnet er imponerende, er i alle fall skuta det. Den grandiose farkosten «Pieter Schelte» er bygget for å løfte på plass offshorerigger og andre tunge ting. Selv har den et deplasement på 900 000 tonn. Foto: AFP / ANP / RAM VAN DER BIEZEN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For drøye to uker siden ankom verdens største skip Rotterdam for å få på plass det siste av utrustning før tjenesten kan begynne. Skipet har vært under bygging i Sør-Korea for sveitsiske Allseas Group.

Ankomsten, like før holocaust-dagen i dag og 70-års markeringen for frigjøringen av utrydningsleiren Auschwitz, har ikke gått upåaktet hen ettersom monsterskipet er oppkalt etter den nederlandske Waffen SS-offiseren Pieter Schelte.

Oppkalt av sønnen Det er sønnen Edward Heerema som har gitt båten farens navn. Heerema eier selskapet Allseas, som skal ha betalt 21 milliarder kroner for byggingen av «Pieter Schelte».

Ifølge sønnen er det ikke farens nazibakgrunn, men hans store prestasjoner innen offshore-, olje- og gassindustrien, som har gjort ham fortjent til å få navnet sitt preget på verdens største båt.

Etter krigen ble Pieter Schelte en anerkjent ingeniør innen marin teknikk.

Sterke reaksjoner Jødiske, israelske og holocaust-organisasjoner verden over har i flere år protestert mot navnevalget.

- Vi har kjempet mot dette i ti år, og forsøkt å overtale alle involverte til å innse at dette er en krenkelse. Men nei, vi står igjen med dette faktum: Det største skipet i verden er oppkalt etter en offiser i SS, og ikke mange nok tar seg så nær av dette til at det blir forandret, sier Esther Voet ved Centre for Information and Documentation on Israel (Cidi) i Haag til The Observer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer