Verdens største torsk?

Båtsfjord-torsken veide 46 kilo - ferdig sløyd. Men forskerne fortviler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De ansatte ved fiskeforedleriet Nils H. Nilsen AS i Båtsfjord gjorde store øyne da snurrevadbåten «Birgerson» dukket opp med dagens fangst onsdag;

En stortorsk på utrolige 46 kilo ferdig sløyd - altså nærmere 56 kilo med slo og innmat - kanskje verdens største torsk.

- Dette må være stamfaren til hele Barentshavet, sier daglig leder Jarle Nilsen ved fiskemottaket til Dagbladet.no.

- Vi har aldri fått inn en så stor fisk før. Den er så stor at den for fiskeindustrien er helt håpløs, ler han.

Verdensrekord?

Avisa Finnmarken skriver i dag at supertorsken kan være verdensrekord.

I følge avisas torskesøk fanget man en 40 kilos Torsk i Gryllefjord mars 2001, mens det i februar i år skal ha kommet inn en 45 kilos rugg til et mottak på Nordmæla. I mars 1977 skal det ha blitt fanget en på 51 kilo utenfor Henningsvær, mens det går gjetord om en på 55 kilo tatt av en tråler en eller annen gang.

Til Brüssel

Torsken er allerede eksportert til Belgia. I følge Nilsen er sjansene store for at den i morgen havner som en av storattraksjonene på den europeiske Seafood-messa i Brüssel.

- Der får den et publikum på 40 000, sier Nilsen stolt. Torsken ble eksportert til vanlig kilospris - tilsammen 900 kroner.

Jakter på hodet
Men ikke alle er like fornøyd med at kjempetorsken forsvant ut av landet i en fei. Nielsen og co. har fått fiskeforskere på nakken, og må nå løpe etter den Belgiske kjøperen for å få hodet tilbake.

- Forskerne vil nemlig finne ut hvor gammel torsken er. De kan visst bli mellom 40 og 50 år, og denne må være svært gammel for å ha vokst seg så stor, sier Nilsen.

Han forteller at «steiner» inne i torskehodet, fortrinnsvis øresteinen bak torskens øre, kan brukes til å bestemme alderen.

- Man tar et snitt av steinen og undersøker den i mikroskopet. Da ser man åreringer, slik man har på trestammer, forklarer han.

Eksportøren er varslet om hodejakten, og Jarle Nilsen har stor tro på at torskehodet finner veien tilbake til Norge uten problemer.

STORFANGST: Torbjørn Svendsen og Harald Jensen viser frem kjempetorsken. Båtsfjord-firmaet Nils H. Nilsen kan ha fått inn verdens største torsk.
HÅPLØS: Dessverre er fiskemottaket beregnet på å behandle torsk på rundt fire kilo. Denne kjempetorsken blir dermed i overkant stor. Nå er den eksportert til Belgia.