Verdens undergang utsatt

I 1989 spådde Worldwatch Institute at menneskene hadde ti år på seg til å rette opp miljøfadesene. Hvis ikke var loddet kastet. Det skulle vise seg å være feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti år senere uttaler forskningsinstituttet seg i langt mer moderate vendinger. I dag ble årets utgave av 'Jordens tilstand' lansert, og her heter det blant annet:

'Sett under ett har utviklingen fortsatt i feil retning. Dette betyr imidlertid på ingen måte at slaget er tapt.'

På en pressekonferanse i dag listet lederen for Worldwatch Institute Lester Brown, opp de største miljøutfordringene for vår tid:

- Oppvarmingen av jordkloden. De første åtte månedene i 1998 var de varmeste sammenlignet med hvilken som helst sammenlignbar periode i moderne tid. Dette betyr større fordampning, hardere og mer ødeleggende stormer, og flere oversvømmelser. Worldwatch Institute tror at de ekstreme værforholdene vil fortsette i neste årtusen og at det derfor haster med å redusere utslippene av klimagasser.

- Spredningen av HIV-smitte har nådd epidemiske proporsjoner. I flere land, blant dem Zimbabwe, Botswana og Zambia, var HIV-spredningen nådd 20-26 prosent.

- Kampen for å stabilisere verdens befolkning vil bli dramatisk i årene framover. Ved siden av befolkningsveksten er tilflyttingen til byene den dominerende trenden. Dersom byene fortsetter å vokse slik som antatt, vil over halvparten av oss bo i dem innen 2010. Det vil gjøre verden mer urban enn landlig for første gang i historien.