Verdens verste stater

Se lista!

VERDENS VERSTE: Somalia topper listen over land som er i krise. Her er en ung medlem av Al-Shabab-militsen som i går kjempet mot regjeringssoldater i Mogadishus nabolag Sinaya. Foto: AFP/Mohamed DAHIR/SCANPIX
VERDENS VERSTE: Somalia topper listen over land som er i krise. Her er en ung medlem av Al-Shabab-militsen som i går kjempet mot regjeringssoldater i Mogadishus nabolag Sinaya. Foto: AFP/Mohamed DAHIR/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fra Foreign Policy (FP) og The Fund for Peace foreligger nå den årlige oversikten over verdens mest dysfunksjonelle stater. Basert på tolv kriterier har de sammenlignet land, og rangert dem i Failed States Index.

Somalia øverst på lista, i år som i fjor. I det nordøstafrikanske landet er det ikke mye som fungerer, mener Foreign Policy. Av 120 mulige anmerkninger får Somalia 114. Til sammenligning får USA 34. Norge, som ligger nederst på lista, får 18,3 anmerkninger.

De neste landene på verstinglista er Zimbabwe, Sudan, Tsjad, DR Kongo, Irak, Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk, Guinea og Pakistan.

Se hele lista her!

Failed States Index er basert på tolv indikatorer (se faktaboks til høyre). Hvert område kan gi opptil ti anmerkninger, avhengig av alvorsgrad. For legitimitet og sikkerhet får Somalia full uttelling, som eneste land på lista.

- Somalia svikter fordi staten er kronisk svak eller ikkeeksisterende, skriver FP.

Somalia
Landet har ingen lovgivende forsamling med nasjonal rekkevidde, og heller ingen nasjonal utøvende forsamling. Krigsherrer styrer egne områder med støtte fra militser. Det er ingen politistyrke. Dette skriver FP om hovedstaden:

«Bakaramarkedet pleide alltid å være fylt av mat og andre dagligvarer. Nå går handelen for det meste i våpen - alt fra håndvåpen til rifler og granater. Det er våpen som dette som har vært den viktigste kilden til makt i Somalia siden kaos inntraff for 18 år siden. Da Somalia nådde førsteplass på lista, hadde militser trengt landets overgangsregjering opp i et hjørne, bokstavelig talt. I desember 2008 hadde de kun kontroll over noen få gater, i et land som strekker seg over 627 000 km2.»

I dag er to franske journalister bortført i Somalia. I fjor ble to journalister drept i landet, noe som ifølge The Fund for Peace førte til en kraftig reduksjon av uavhengig, internasjonal presse i landet som får nest høyeste anmerkning når det kommer til brudd på menneskerettigheter. Samme år ble Somalia kåret til verdens dødeligste land for journalister av Reporters Without Borders.

Zimbabwe
FP beskriver et land som i tillegg til politisk kaos ble rammet av en medisinsk krise i 2008. Et kolerautbrudd rammet særlig hardt i området mot Sør-Afrika. Ved årsskiftet var nærmere 60 000 smittet og over 3000 drept av epidemien.

DARFUR: Siden 2003 er 300 000 mennesker er drept i Darfur. Nesten fem millioner er drevet på flukt. Dette bildet er fra Marnayleiren vest i Darfur i juni 2004. Foto: AFP/MARCO LONGARI/SCANPIX
DARFUR: Siden 2003 er 300 000 mennesker er drept i Darfur. Nesten fem millioner er drevet på flukt. Dette bildet er fra Marnayleiren vest i Darfur i juni 2004. Foto: AFP/MARCO LONGARI/SCANPIX Vis mer

Siste nytt fra Zimbabwe er at gårsdagens planlagte grunnlovsforsamling kollapset på grunn av forstyrrelser fra Mugabe-tilhengere.

Sudan
Sudans regjering kritiserer i dag USAs president Obama for å karakterisere hendelsene i Darfur som et folkemord. Siden konfliktens oppstart i 2003 er 300 000 mennesker drept i Darfur. Nesten fem millioner er drevet på flukt.

FP skriver: «Sikkerheten ved flyktningleirene er svak. Voldtekt og kidnapping blir stadig rapportert fra Darfur, hvor flyktningkvinner må reise milevis for å hente ved.»

- Problematisk
Men det finnes kritikere av så store sammenstillinger av så kompliserte fenomener som det som måles i indeksen.

Stein Tønnesson, seniorforsker ved Prio mener en sammenligning som denne er problematisk, fordi indikatorene ikke er nøytrale.

- Det er som å mene at stater er mislykkede fordi de er organisert på en måte man ikke liker, sier Tønnesson.

Indikatorer som ved første øyekast kan virke nøytrale, er slett ikke uproblematiske å sammenligne, mener Tønnesson. For eksempel vil myndigheters legitimitet ikke stå og falle på de samme kriteriene uansett hvor i verden de befinner seg.

- Legitimitet er vanskelig å måle på noen god måte, fordi det er et folks oppfatning av hvordan en stat styrer dem. Ikke bare er det vanskelig å innhente data, det er dessuten subjektivt, sier Tønnesson til Dagbladet.

- Er det likevel mulig å se nytten av denne typen lister?

- Det er viktig å forstå hvordan den enkelte stat fungerer, og hva man kan gjøre for å endre forholdene. Men det finnes andre undersøkelser som kartlegger lands indre forhold, sier Tønnesson.

Tid for å våkne
«Det er tid for å våkne i verdens mest utsatte land. I år graver vi dypere inn i hva som gikk galt, og hvem som har skylda», skriver FP på sin side.HARARE: Et kolerautbrudd har smittet titusener i Zimbabwe. Den vannbårne sykdommen har tatt livet av flere tusen.  Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/SCANPIX
HARARE: Et kolerautbrudd har smittet titusener i Zimbabwe. Den vannbårne sykdommen har tatt livet av flere tusen. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/SCANPIX Vis mer

Failed states index

Land er vurdert etter tolv kriterier:
• økt demografisk press
• flyktninger, interne og eksterne
• ujevn utvikling
• økonomisk nedgang
• styresmaktenes fallende legitimitet
• forringelse av offentlige tilbud
• brudd på menneskerettigheter
• gruppemotsetninger.
• intervensjon fra andre land eller andre ytre aktører.
• vedvarende utflytting.
• sikkerhetsapparatet - framvekst av militante grupper.
• splittede eliter

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer