Verdens verste stater

Se lista!

VERDENS VERSTE: Somalia topper listen over land som er i krise. Her er en ung medlem av Al-Shabab-militsen som i går kjempet mot regjeringssoldater i Mogadishus nabolag Sinaya. Foto: AFP/Mohamed DAHIR/SCANPIX
VERDENS VERSTE: Somalia topper listen over land som er i krise. Her er en ung medlem av Al-Shabab-militsen som i går kjempet mot regjeringssoldater i Mogadishus nabolag Sinaya. Foto: AFP/Mohamed DAHIR/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fra Foreign Policy (FP) og The Fund for Peace foreligger nå den årlige oversikten over verdens mest dysfunksjonelle stater. Basert på tolv kriterier har de sammenlignet land, og rangert dem i Failed States Index.

Somalia øverst på lista, i år som i fjor. I det nordøstafrikanske landet er det ikke mye som fungerer, mener Foreign Policy. Av 120 mulige anmerkninger får Somalia 114. Til sammenligning får USA 34. Norge, som ligger nederst på lista, får 18,3 anmerkninger.

De neste landene på verstinglista er Zimbabwe, Sudan, Tsjad, DR Kongo, Irak, Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk, Guinea og Pakistan.

Se hele lista her!

Failed States Index er basert på tolv indikatorer (se faktaboks til høyre). Hvert område kan gi opptil ti anmerkninger, avhengig av alvorsgrad. For legitimitet og sikkerhet får Somalia full uttelling, som eneste land på lista.

- Somalia svikter fordi staten er kronisk svak eller ikkeeksisterende, skriver FP.

SomaliaLandet har ingen lovgivende forsamling med nasjonal rekkevidde, og heller ingen nasjonal utøvende forsamling. Krigsherrer styrer egne områder med støtte fra militser. Det er ingen politistyrke. Dette skriver FP om hovedstaden:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer