Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Verdens verste supergonoré» oppdaget i England. Reagerer ikke på vanlig behandling

- Kommer til Norge før eller siden, sier professor.

MOTSTANDSDYKTIG. Bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré, og som blir stadig mer motstandsdyktig mot medisiner. Foto: royalstockphoto / Shutterstock / NTB Scanpix
MOTSTANDSDYKTIG. Bakterien Neisseria gonorrhoeae, som forårsaker gonoré, og som blir stadig mer motstandsdyktig mot medisiner. Foto: royalstockphoto / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mann fra England er diagnostisert med det som beskrives som «verdens verste supergonoré» - et utbrudd av kjønnssykdommen som ikke reagerer på den vanlige behandlingen med antibiotika. Det melder BBC News, på grunnlag av en dagsfersk rapport fra Public Health England - det engelske helsedirektoratet.

Dette er første gang «supergonoreen» er påvist i landet. Ifølge rapporten er det også første gang på verdensbasis at en bakteriestamme viser så høy resistens mot begge de to medikamentene som vanligvis brukes i behandling av gonoré.

Første gang

Vanligvis blir gonoré behandlet med to ulike antibiotika - azitromycin (selges som Azitromax) og ceftriaxon. Mens resistens mot enten azitromycin eller ceftriaxon er sett tidligere, er det første gang en bakteriestamme som er såkalt høyresistent mot azitromycin, også er resistent mot ceftriaxon.

- Dette er første gang en pasient har oppvist et så høyt nivå av resistens mot begge disse medisinene, og mot de fleste andre antibiotika som vanligvis brukes, sier lege Gwenda Hughes ved Public Health England til BBC.

Det opplyses at mannen har en fast seksualpartner, men at han pådro seg bakteriesykdommen på en reise i Sørøst-Asia, etter seksuelt samkvem med en lokal kvinne.

Gonoré er en lumsk sykdom med potensielt svært alvorlige følger, siden mange kvinner kan gå symptomfri, men likevel være syke. Ubehandlet gonoré kan i ytterste fall føre til infertilitet.

Kartlegger partnere

Nå vil legene prøve ett siste antibiotikum på mannen. Svaret på om det virker, vil foreligge i neste måned.

Imens er de «taktiske» tiltakene for å begrense sykdomsutbruddet - hovedsakelig kartlegging av den smittede engelskmannens seksualpartnere - i gang. Så langt er ingen andre tilfeller avdekket, og hans faste partner er smittefri.

- Vi følger opp dette tilfellet for å forsikre oss om at infeksjonen ble behandlet på en effektiv måte, med andre virkemidler, og at risikoen for videre smitte er minimert, sier lege Hughes.

SYMPTOMENE: Grafikken viser de vanligste symptomene hos henholdsvis kvinner og menn ved gonoré. Grafikk: Designua / Shutterstock / NTB Scanpix
SYMPTOMENE: Grafikken viser de vanligste symptomene hos henholdsvis kvinner og menn ved gonoré. Grafikk: Designua / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Ikke overrasket

Gonoré har vært på kraftig frammarsj i Vesten de siste åra. I Norge ble det i fjor meldt 1399 tilfeller, mot 1096 året før. De fleste som pådrar seg sykdommen, er homofile menn, men også for heterofile menn og kvinner stiger antall tilfeller, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Samtidig øker resistensen mot antibiotika-cocktailen. Ifølge den amerikanske nettavisa The Verge er 19 prosent av gonoréutbrudd i Kina resistente mot azitromycin, og 11 prosent mot ceftriaxon. Forskerne frykter verden til slutt vil stå uten behandling for den alvorlige sykdommen.

Gunnar A. Bjune, professor emeritus og ekspert på infeksjonssykdommer, er ikke overrasket over at multiresistente gonokokker (gonorébakterier) nå er påvist i England.

UTVIKLET VAKSINE: Professor emeritus Gunnar A. Bjune ledet i sin tid arbeidet med meningokokkvaksinen som nå brukes over hele verden. Det har vist seg at den også er effektiv mot gonoré. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
UTVIKLET VAKSINE: Professor emeritus Gunnar A. Bjune ledet i sin tid arbeidet med meningokokkvaksinen som nå brukes over hele verden. Det har vist seg at den også er effektiv mot gonoré. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Dette kommer også hit, før eller siden, sier Bjune til Dagbladet.

- Ikke helt enestående

Han stiller seg noe tvilende til at tilfellet i England er så unikt på verdensbasis som det blir framstilt, og sier han har hørt om liknende tilfeller tidligere.

- De siste åra har vi sett ganske mange tilfeller av multiresistente bakteriestammer, blant annet i Australia og Sørøst-Asia. Ingen antibiotika i lovlig bruk biter på dem. Men hvorvidt tilfellet i England er uttrykk for dette, er vanskelig å si, konstaterer han.

- Og det er ikke slik at disse bakteriestammene er resistente mot alt. Poenget her er vel at de i England har funnet høyeste grad av resistens, sier den pensjonerte professoren.

Bjune ledet på 80-tallet Folkehelseinstituttets arbeid med å utvikle en vaksine mot meningokokker (bakterier som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse), som i dag er i bruk over hele verden. Som en heldig bivirkning viste det seg at vaksinen er effektiv også mot gonokokker, etter at en massevaksinering mot meningokokker på New Zealand resulterte i en markant nedgang i antallet gonorétilfeller.

- Neppe ny norsk vaksine

Professoren mener det ligger et uforløst potensial i å utvikle meningokokkvaksinen videre. Men har ikke veldig tro på at det skjer med det første.

- Da må FHI gå inn igjen og forske videre på den gamle vaksinen, vel å merke med tanke på gonokokker. Men myndighetene ikke har tenkt i de baner, og vaksinen er dessuten vanskelig å lage, sier han.

- Hvorfor er veksten av gonoré så stor blant homofile menn?

- Det kan være at særlig homomiljøet var trøtte av alt styret rundt hiv, og da det ble utviklet gode medisiner mot dette, skled det ut med forholdsreglene mot smitte. Dermed kom gonoré på frammarsj.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling