Verdens viktigste nordmann

Jan Egeland framheves som en av verdens 100 viktigste personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Time Magazine har kåret de 100 viktigste menneskene i verden.

I kategorien helter og ikoner finner vi Bill Clinton, Bono, George Bush sr. Og Jan Egeland. Alle kåret fordi de er mennesker som bruker sin innflytelse til å gjøre det rette.

Verdens samvittighet

Som FNs visegeneralsekretær for humanitære saker og koordinator for nødhjelp har Egeland en utsatt posisjon. Han markerte seg først under tsunami-katastrofen da han gikk hardt ut og kritserte verden for ikke å bidra med nok penger. Ikke lenge etter økte bidragene og USA ga 350 millioner dollar.

I det siste har Egeland jobbet aktivt for å rette verdens oppmerksomhet mot sultkatastrofen i Darfur. Han har blitt nektet adgang til landet, men holder fokuset på å skaffe penger og mat til verdens svakeste.

Den 48 år gamle nordmannen får omtale som verdens samvittighet i Time Magazine.

«Det er sannsynlig at han fortsatt blir beskrevet som en masete europeer som er mer enn litt anti-amerikansk. Men jeg tror Egeland ikke bryr seg om slikt. Han er for opptatt med å besøke de verste stedene i verden, jordskjelvrammede Pakistan, krigsrammede Kongo eller flomrammede Guyana. Du vil høre stemmen hans når samvittigheten vår trenger en vekker».

Imponerende CV

I FELTEN: Jan Egeland er svært aktiv ute i verden og oppsøker konfliktområder, her i en flyktningeleir i Uganda. Foto: Scanpix
I FELTEN: Jan Egeland er svært aktiv ute i verden og oppsøker konfliktområder, her i en flyktningeleir i Uganda. Foto: Scanpix Vis mer

Egeland var statssekretær i utenriksdepartementet fra 1990 til 1997. Med en lang karriere i norsk politikk og organisasjonsliv, FN, Amnesty og Røde Kors, toppet med vervet som generalsekretær, er det ingen tvil om at han er godt kvalifisert til jobben han nå har i FN.

Egeland er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo og har i tillegg studert på Berkeley i USA og i Jerusalem. Han har skrevet et rekke artikler og rapporter om konfliktløsning og menneskerettigheter.