Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens viktigste nordmann

Jan Egeland framheves som en av verdens 100 viktigste personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Time Magazine har kåret de 100 viktigste menneskene i verden.

I kategorien helter og ikoner finner vi Bill Clinton, Bono, George Bush sr. Og Jan Egeland. Alle kåret fordi de er mennesker som bruker sin innflytelse til å gjøre det rette.

Verdens samvittighet

Som FNs visegeneralsekretær for humanitære saker og koordinator for nødhjelp har Egeland en utsatt posisjon. Han markerte seg først under tsunami-katastrofen da han gikk hardt ut og kritserte verden for ikke å bidra med nok penger. Ikke lenge etter økte bidragene og USA ga 350 millioner dollar.

I det siste har Egeland jobbet aktivt for å rette verdens oppmerksomhet mot sultkatastrofen i Darfur. Han har blitt nektet adgang til landet, men holder fokuset på å skaffe penger og mat til verdens svakeste.

Den 48 år gamle nordmannen får omtale som verdens samvittighet i Time Magazine.

«Det er sannsynlig at han fortsatt blir beskrevet som en masete europeer som er mer enn litt anti-amerikansk. Men jeg tror Egeland ikke bryr seg om slikt. Han er for opptatt med å besøke de verste stedene i verden, jordskjelvrammede Pakistan, krigsrammede Kongo eller flomrammede Guyana. Du vil høre stemmen hans når samvittigheten vår trenger en vekker».

Imponerende CV

I FELTEN: Jan Egeland er svært aktiv ute i verden og oppsøker konfliktområder, her i en flyktningeleir i Uganda. Foto: Scanpix
I FELTEN: Jan Egeland er svært aktiv ute i verden og oppsøker konfliktområder, her i en flyktningeleir i Uganda. Foto: Scanpix Vis mer

Egeland var statssekretær i utenriksdepartementet fra 1990 til 1997. Med en lang karriere i norsk politikk og organisasjonsliv, FN, Amnesty og Røde Kors, toppet med vervet som generalsekretær, er det ingen tvil om at han er godt kvalifisert til jobben han nå har i FN.

Egeland er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo og har i tillegg studert på Berkeley i USA og i Jerusalem. Han har skrevet et rekke artikler og rapporter om konfliktløsning og menneskerettigheter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media