Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep

Et droneangrep har satt et stort oljeprosesseringsanlegg og et oljefelt i Saudi-Arabia i brann.

ANGREPET: Et droneangrep har satt et stort oljeprosesseringsanlegg og et oljefelt i Saudi-Arabia i brann.Video: AP Vis mer

Konsekvensene er ennå uklare etter Houthi-angrep mot et stort oljeprosesseringsanlegg og et oljefelt i Saudi-Arabia. Røyken fra branner kan ses fra satellitt.

Angrepene natt til lørdag ble gjennomført med droner. De rammet to anlegg tilhørende det statseide Saudi Aramco. Et av dem var prosesseringsanlegget i Buqyaq, som regnes som verdens største.

Det omtales også av enkelte analytikere som verdens viktigste.

Også oljefeltet Khurais ble rammet, opplyser det saudiarabiske innenriksdepartementet. Det antas å produsere over 1 million fat olje per dag. Innenriksdepartementet bekrefter at brannene brøt ut som følge av droneangrep.

KRAFTIG RØYK: Oljeanlegget i brann. Foto: UGC / AP / NTB Scanpix
KRAFTIG RØYK: Oljeanlegget i brann. Foto: UGC / AP / NTB Scanpix Vis mer

Houthi-trussel

Angrepene tyder på at landet er under en stadig økende trussel fra de sjiamuslimske Houthi-opprørerne i Jemen, som antas å ha nære ha bånd til Iran. Gruppen har de siste månedene tatt i bruk både langtrekkende raketter og ubemannede droner for å ramme mål i nabolandet.

Det offisielle saudiarabiske nyhetsbyrået meldte tidlig lørdag at brannene var under kontroll, med innenriksdepartementet i landet som kilde. Departementets talsmann Mansour al-Turki sier til AFP at ingen ble skadd eller såret i angrepene.

I BRANN: Satellittbilder levert viser brannen etter droneangrepene. Foto: NASA Worldview / AP / NTB Scanpix
I BRANN: Satellittbilder levert viser brannen etter droneangrepene. Foto: NASA Worldview / AP / NTB Scanpix Vis mer

Disse opplysningene lar seg imidlertid ikke verifisere fra uavhengig hold. Journalister får ifølge AFP ikke nærme seg oljeanleggene, og sikkerhetstiltakene rundt dem ser ut til å være styrket.

Satellittbilder offentliggjort av NASA lørdag viser kraftig røyk.

Fjerner svovel

Videoer lagt ut på nett, som skal være filmet ved Buqyaq, viser flammer og røyk et stykke unna. Skudd kan høres i bakgrunnen, noe som tolkes som at sikkerhetsstyrkene forsøkte å skyte ned dronene.

Hvilken effekt angrepet vil ha på oljeproduksjonen er så lang uviss. Buqyaq-anlegget fjerner svovel fra råolje, og er en viktig brikke i den saudiarabiske oljeindustrien.

Oljen fraktes fra Buqyaq til transitthavner i Persiabukta og Rødehavet, eller til lokale raffinerier. Det anslås at anlegget kan prosessere opptil 7 millioner fat olje om dagen.

Til sammenligning produserte Saudi-Arabia daglig 9,65 millioner fat olje i juli.

Militante grupper har tidligere forsøkt å ramme anlegget. Al-Qaida skal blant annet ha forsøkt å angripe det med selvmordsbombere i februar 2006. Den gang lyktes de ikke.

- Verdens viktigste

De globale oljemarkedene er stengt for helgen, så angrepene og brannene har så langt ikke påvirket oljeprisen.

Analytikere har tidligere advart om at anlegget har vært sårbart for angrep. I mai skrev konsulentgruppa Rapidan Energy Group i Washington at «et vellykket angrep kan føre til et månedslangt sammenbrudd i mesteparten av Saudi-Arabias produksjon». De omtalte anlegget som det viktigste i verden.

Også Center for Strategic and International Studies i Washington har advart om at anlegget er sårbart.

En talsmann for Houthi-opprørerne i nabolandet Jemen sier de sendte av gårde ti droner for å angripe oljeanleggene i Saudi-Arabia.

Slike angrep vil fortsette inntil Saudi-Arabia slutter å angripe Houthiene i Jemen, sier talsmannen Yahia Sarie. Saudi-Arabia leder en internasjonal koalisjon som har kjempet mot Houthi-opprørerne i Jemen siden 2015.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling