Partene i konflikten i Sør-Sudan har hatt møter i Addis Abeba, men formelle forhandlinger var søndag kveld ikke kommet i gang. Foto: AFP/SAMIR BOL/NTB Scanpix
Partene i konflikten i Sør-Sudan har hatt møter i Addis Abeba, men formelle forhandlinger var søndag kveld ikke kommet i gang. Foto: AFP/SAMIR BOL/NTB ScanpixVis mer

- Verdens yngste nasjon trues av borgerkrig

Forhandlingsstart for Sør-Sudan drøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene i konflikten i Sør-Sudan har hatt møter i Addis Abeba, men formelle forhandlinger var søndag kveld ikke kommet i gang.

En talsmann for opprørernes forhandlingsdelegasjon opplyser at deres forhandlingsleder, Taban Deng, har hatt møter med regjeringens delegasjonsleder Nhial Deng Nhial. En representant for regjeringen sier at partene har blitt enige om en dagsorden for samtalene, men det er fortsatt høyst uklart når de faktiske forhandlingene vil ta til.

Våpenhvileforhandlingene skulle starte søndag etter flere dagers utsettelser.

President Salva Kiir og tidligere visepresident Riek Machar, som nå kjemper mot Kiir, har sendt hver sin forhandlingsdelegasjon til Addis Abeba i nabolandet Etiopia. Der skal de forhåpentligvis diskutere seg fram til en våpenhvile.

Kamper Samtidig fortsetter kampene i Sør-Sudan. I hovedstaden Juba ble det søndag hørt vedvarende skyting fra området der regjeringsstyrkene har sitt hovedkvarter.

Hærens talsmann Philip Aguer rapporterte om pågående kamper i de oljeproduserende delstatene Unity og Øvrenilen. Han sier regjeringsstyrkene rykker fram mot delstatshovedstedene Bentiu og Malakal, som er på opprørernes hender, samt delstatshovedstaden Bor i Jonglei.

BBCs korrespondent som reiser sammen med regjeringsstyrker på vei mot Bor, melder at konvoien deres falt i et bakhold 25 kilometer fra byen, og at generalen som hadde kommandoen over styrken, ble drept i angrepet.

En hel divisjon fra den sørsudanske hæren skal ha gått over til opprørernes side i byen.

Sudans president Omar al-Bashir var ventet til Sør-Sudans hovedstad Juba mandag, der han skal ha samtaler med Kiir.

Må overvåke våpenhvile Utenriksminister Børge Brende (H) sier han er glad for at partene nå er enige om å starte forhandlinger.

- Verdens yngste nasjon trues av borgerkrig, og partene i konflikten må ta ansvar for å hindre videre blodsutgytelser, sier Brende.

- En våpenhvile som overvåkes må på plass umiddelbart. Det er også viktig å få tilgang for humanitær hjelp, stopp i den negative propagandaen og umiddelbar løslatelse av fengslede medlemmer fra regjeringspartiet for å skape tillit mellom partene, sier Brende.

Nye kamper USA, som spilte en avgjørende rolle for at Sør-Sudan skulle bli selvstendig fra Sudan, forsøker å presse begge sider til å gi etter for forhandlingskravene.

- Forhandlingene må være seriøse. De kan ikke være en avledningsmanøver for å kunne fortsette kampene og forsøke å skaffe seg fordeler på bakken på bekostning av befolkningen i Sør-Sudan, sa USAs utenriksminister John Kerry under et besøk i Israel søndag.

Frykten er stor for at den etniske konflikten som har brutt ut i landet etter at Riek Machar utfordret president Salva Kiirs grep om makten, vil ende i borgerkrig.

Til tross for at partene nå vil begynne fredsforhandlinger, ble det meldt om nye kamper i landet søndag.

Flere tusen mennesker er drept og over 200.000 er tvunget på flukt i Sør-Sudan de siste ukene.

(NTB)