KJEMPER OM KONTROLL:  Styrker fra regjeringspartiet SPLA og opprørere som vissnok kontrolleres av tidligere visepresiden Riek Machar har den siste uken kjempet om makten i Sudan. Kampene startet i Juba og spredde seg så til flere deler av landet. Nå sier opprørene at de har kontroll over en viktig oljestat i nord. Foto: Goran Tomasevic/ Reutres / NTB Scanpix
KJEMPER OM KONTROLL: Styrker fra regjeringspartiet SPLA og opprørere som vissnok kontrolleres av tidligere visepresiden Riek Machar har den siste uken kjempet om makten i Sudan. Kampene startet i Juba og spredde seg så til flere deler av landet. Nå sier opprørene at de har kontroll over en viktig oljestat i nord. Foto: Goran Tomasevic/ Reutres / NTB ScanpixVis mer

Verdens yngste stat kan kollapse etter bare to år

Sør-Sudan er igjen på randen av en blodig borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kan ikke forestille meg å bli tvunget til å bli flyktning igjen, sier sørsudanske Susan Nakiden.

Trebarnsmoren sier til nyhetsbyrået AFP at hun tidligere har måttet flyktet fra hjemmet sitt på grunn av voldelige kriger. Nå orker hun ikke en ny krig.

- Jeg er redd, understreker hun.

Konflikten eskalerer Kampene som startet i hovedstaden Juba forrige søndag, har nå spredd seg til flere deler av Sør-Sudan. I dag melder Sør-Sudans tidligere visepresident, Riek Machar, at hans styrker har tatt kontroll over en viktig oljestat.

Dette kan være være avgjørende i maktkampen som nå pågår, og enten føre til regjeringsskifte eller sende landet ut i en voldelig borgerkrig.

Ny borgerkrig Det er bare to år siden, i juli i 2011, at Sør-Sudan ble uavhengig fra Sudan i nord etter en lang og voldelig borgerkrig.

I den stadig eskalerende konflikten i landet, fryktes det nå at landet kan komme inn i en ny, men denne gangen etnisk, borgerkrig.

 FREDSBEVARENDE STYRKER:  Siden Sør-Sudan ble en egen stat i 2011, har FN had den fredsbevarende styrken UNMISS i landet. Torsdag ble to FN-soldater drept i et angrep på en FN-base i byen Akobo. Lørdag ble et FN-fly også beskutt. Foto: UNMISS/ AFP / NTB Scanpix
FREDSBEVARENDE STYRKER: Siden Sør-Sudan ble en egen stat i 2011, har FN had den fredsbevarende styrken UNMISS i landet. Torsdag ble to FN-soldater drept i et angrep på en FN-base i byen Akobo. Lørdag ble et FN-fly også beskutt. Foto: UNMISS/ AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Dersom voldsbruken ikke snart kommer under kontroll, frykter jeg en situasjon som i verste fall kan utvikle seg til en ny borgerkrig, sa utenriksminister Børge Brende til NTB i går.

Kampene i Sør-Sudan kjempes i stor grad av tilhengere av president Salva Kiir, som er dinka, og tidligere visepresident Riek Machar, som tilhører folkegruppen nuer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste dagene har det kommet meldinger om at dinkaer og nuere går fra hus til hus og dreper de som tilhører «feil» folkegruppe, ifølge NTB.

Tok viktig oljestat Sør-Sudan er avhengig av oljepenger, noe som også førte til heftige kamper mellom Sudan og Sør-Sudan under frigjøringen.

Hele 95 prosent av den sørsudanske økonomiens inntekter kommer fra oljen, og det at Riek Machar nå hevder at opprørerne hans har tatt over oljestaten Unity, kan være en dramatisk utvikling.

- At oljerikdommen kan være avgjørende i maktkampen som nå foregår, bør ikke undervurderes. Hvis opprørerne tar over oljeområdene, kan de tvinge regjeringen i kne, skriver Emma Vickers i organisasjonen Global Witness i en pressemelding.

 HAR SØKT TILFLUKT:  Flere titalls flyktninger har søkt tilflukt ved UNMISS' baser rundt om i Sør-Sudan. Det var en av disse basene som ble angrepet torsdag i byen Akobo, da 2000 nuer-opprørere prøvde å få tak i de 32 flyktningene som skjulte seg på basen. Over 11 flyktninger ble drept. Foto: Tony Karumba / AFP / NTB Scanpix
HAR SØKT TILFLUKT: Flere titalls flyktninger har søkt tilflukt ved UNMISS' baser rundt om i Sør-Sudan. Det var en av disse basene som ble angrepet torsdag i byen Akobo, da 2000 nuer-opprørere prøvde å få tak i de 32 flyktningene som skjulte seg på basen. Over 11 flyktninger ble drept. Foto: Tony Karumba / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Men regjeringen avviser at de har mistet kontroll over oljestaten.

- La det være klart, Unity er fortsatt under SPLAs kontroll, sier talsmann for regjeringspartiet SPLA, Philip Aguer ifølge NTB.

Flere FN-angrep Torsdag ble en FN-base i Jonglei-staten angrepet av 2000 nuer-rebeller, som ønsket å gå løs på dinka-flyktninger som hadde søkt tilflukt på FN-basen. Minst 11 flyktninger og to FN-soldater mistet livet.

Også i dag ble et FN-fly beskutt, samt tre amerikanske helikoptre som prøvde å evakuere amerikanere fra Sør-Sudan. Fire amerikanske tjenestemenn ble såret av skuddene.

- Sør-Sudans ledere har et ansvar for å støtte våre forsøk på å sikre amerikansk personell og borgere i Juba og Bor, sier USAs president Barack Obama i dag.

Nå prøver amerikanske myndigheter å finne andre måter å evakuere sine borgere på.

OPPRØR:Sør-Sudans president Salva Kiir (t.v.) har sagt seg villig til å gå i samtaler med landets tidliger visepresident Riek Machar (t.h.). Machar hevder han har kontroll over den viktige delstaten Unity. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/NTB Scanpix.
OPPRØR:Sør-Sudans president Salva Kiir (t.v.) har sagt seg villig til å gå i samtaler med landets tidliger visepresident Riek Machar (t.h.). Machar hevder han har kontroll over den viktige delstaten Unity. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Nuer-rebellene som angrep FN-basen skal ha gjort det som hevn for at dinkaer har gått til angrep på nuere i hovedstaden Juba. Flere, deriblant utenriksminister Børge Brende og FNs spesialutsending til Sør-Sundan, Hilde Frafjord Johnson, har gått ut og advart mot å la dette bli en etnisk konflikt mellom nuerne og dinkaene.