Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdensarv legges i grus og aske i Syria

Borgerkrigen i Syria raserer landets enestående rike kulturarv. Store deler av den overbygde souken i Aleppo er brent ned.

ØDELEGGERSER:Kampene i Gamlebyen i Aleppo har ødelagt en stor del av kulturarven. I det historiske, overbygde markedet Al-Madina har et tusentalls butikker brent ned.  Foto: Sipa / Scanpix /  Sebastiano Tomada
ØDELEGGERSER:Kampene i Gamlebyen i Aleppo har ødelagt en stor del av kulturarven. I det historiske, overbygde markedet Al-Madina har et tusentalls butikker brent ned. Foto: Sipa / Scanpix / Sebastiano Tomada Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøpmennene i Aleppo kunne lite gjøre da kampene mellom opprørere og regimets styrker i helga spredde seg til byens historiske kvarter - Gamlebyen, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Souk al-Madina ligger under byens ruvende borg fra 1200-tallet. Butikkene og handelsbuene der er en del av et nettverk av gater som utgjør verdens største overbygde marked, med en historie som strekker seg tilbake til middelalderen.

«Tragedie»
Opprørerne sier regjeringsstyrker med skarpskyttere har inntatt stillinger oppe på fjellet hvor borga ligger. Opprørerne hadde tatt i bruk et «hamam» - et såkalt tyrkisk bad - i markedet nedenfor som base.

Kampene utløste en brann som ifølge BBC la over tusen butikker i aske. Direktør Kishore Rao ved UNESCOs verdensarvsenter beskriver ødeleggelsene som «et stort tap og en tragedie».

- Jeg arvet butikken av faren min. Jeg har jobbet her i mer enn 40 år. Jeg trodde aldri at dette ville skje. Jeg føler meg lammet. Dette er en skitten krig, og vi er taperne, sier en av butikkeierne til nyhetsbyrået AFP.

Farlig område
Kampene pågår fortsatt i og rundt markedet, og få av butikkeierne har hatt mulighet til å ta skadene nærmere i øyesyn. Skarpskytterne oppe på fjellet med borga gjør det farlig å nærme seg, sier opposisjonelle.

- Jeg så bua mi brenne ned på fjernsyn. Heldigvis ble ingen skadd, men jeg er svært nervøs. Ingen vet hva som vil skje, sier en annen butikkeier.

En tredje butikkeier forteller at hele livet hans har dreid seg om markedet i Gamlebyen.

- Jeg håper bare at det ikke bryter ut en ny brann. Den største av butikkene mine er intakt. Går den også tapt, mister jeg ikke bare varene mine, men også barndomsminnene, påpeker han.

KULTURARV: Folk vandrer gjennom souken Al-Madina i Aleppo på dette bildet fra mars i fjor. Dette skal være verdens lengste overbygde market, med røtter tilbake til middelalderen. Det står på FNs liste over verdensarven. Foto: REUTERS / Scanpix / Fabian Bimmer
KULTURARV: Folk vandrer gjennom souken Al-Madina i Aleppo på dette bildet fra mars i fjor. Dette skal være verdens lengste overbygde market, med røtter tilbake til middelalderen. Det står på FNs liste over verdensarven. Foto: REUTERS / Scanpix / Fabian Bimmer Vis mer

Opprørerne, som startet en ny offensiv i Aleppo torsdag, er klar over hvilke skader de historiske stedene nå påføres som følge av kampene.

- Det er en del av menneskehetens arv som nå blir ødelagt, medgir en opprørssoldat som kaller seg Abu Riyad.

«Katastrofalt»
Få land kan vise til en så rik kulturarv som Syria. Landet har et stort antall av greske og romerske ruiner, i tillegg til oldtidsbyer som Ugarit, der et av historiens første alfabeter så dagens lys.

I byer som Damaskus og Aleppo har muslimsk kultur og sivilisasjon satt sterke spor, mens man nordøst i landet finner godt bevarte bysantinske byer fra 600-tallet, de såkalte «døde byene».

Borgerkrigen har imidlertid gjort stor skade på de historiske stedene.

- Situasjonen for Syrias kulturarv er katastrofal, sa Joanne Farchakh til The Independent i august.

Hun viste til at regimet allerede for ti år siden fordelte kulturminnene på mindre museer i alle deler av landet for å styrke turistindustrien.

- Flere steder står det verdifulle monumenter i stein i museumshagene. Det skulle være et bevis på at regimet var sterkt nok til å beskytte dem, påpekte Farchakh.

Korsfarerborg
Heller ikke de mange korsfarerborgene, som troner på høydedragene nær kysten vest i landet, har fått stå i fred for kampene.

TIDLØST: Det kunne se ut som om tida hadde stått stille inne i souken Al-Madina i Aleppo, hvor mat, krydder, parfyme og stoffer har vært solgt i århundrer. Men så kom borgerkrigen. Foto: AP / Scanpix / Muzaffar Salman
TIDLØST: Det kunne se ut som om tida hadde stått stille inne i souken Al-Madina i Aleppo, hvor mat, krydder, parfyme og stoffer har vært solgt i århundrer. Men så kom borgerkrigen. Foto: AP / Scanpix / Muzaffar Salman Vis mer

Lokale aktivister i nærheten av Hama forteller at regimet tidligere i år bombarderte borga Madeeq noen kilometer utenfor Hama, skriver avisa The Times of Israel. Opprørere skal ha forskanset seg bak de metertykke murene, og etter bombardementet, rykket soldatene inn med bulldosere for å ta seg inn i borga.

Krac des Chevaliers, regnet som den best bevarte av korsfarerborgene og tidligere et av de største turistmålene i Syria, motsto beleiring ledet av den muslimske hærføreren Saladin på slutten av 1100-tallet. Den praktfulle borga måtte imidlertid gi tapt mot en gjeng væpnede menn som i mars brøt seg inn, kastet ut de ansatte og startet plyndring av stedet.

Noen måneder senere bombarderte regimets styrker borga og ødela korsfarerkapellet bak murene.

(NTB)

ÅRHUNDRERS HISTORIE: Nøtter av alle slag til salgs i en av butikkene i Al-Madina på et bilde fra i fjor. I hundrevis av år har har alle slags varer vært omsatt her. Foto: REUTERS / Scanpix / Fabian Bimmer
ÅRHUNDRERS HISTORIE: Nøtter av alle slag til salgs i en av butikkene i Al-Madina på et bilde fra i fjor. I hundrevis av år har har alle slags varer vært omsatt her. Foto: REUTERS / Scanpix / Fabian Bimmer Vis mer