Verdensbanken flytter møtet til Internett

Flere toppmøter skjelver etter helgas bråk i Gøteborg. Og aktivistene ser fram til nye opprør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensbanken skulle hatt et møte i Barcelona, Spania 25-26. juli. Men av redsel for opptøyer har de valgt å flytte møtet til nettet.

- Under omstendighetene har vi ikke noe valg, sier Verdensbankens pressetalsmann Lawrence McDonald ifølge svenske Aftonbladet.

Fjorårets møte i Praha ble avsluttet tidligere enn planlagt på grunn av bråk fra militante demonstranter. Flere aggressive grupperinger hadde meldt sin adkomst til neste helgs møte, og det hadde vært nødvendig med et masseoppbud av politi for å garantere sikkerheten.

Ikke kapitulert

Men McDonald går ikke med på at Verdensbanken har kapitulert for aktivistene. Alle som vil kan sende inn sine spørsmål til deltagerne via nettet. Men først må de registrere seg, og spørsmålene vil bli sensurert først, melder Aftonbladet.

Attac-leder Nina Drange synes det er synd hvis det blir en trend at slike toppmøter i framtida eksempelvis kun skal gå på nettet. Hun mener det svekker det demokratiske aspektet ved møtet.

- Det er synd hvis folk ikke kan samles fysisk for å vise hva de synes. Poenget er ikke at alle skal være enige, men vi må synliggjøre uenighetene, sier Drange til Dagbladet.no.

Mer bråk

Den anarkistiske avisa Brand har sitt siste nummer en guide over toppmøtesommeren i Europa. Leserne oppfordres til å kombinere protest med ferie.

- Vi ser fram til opptøyer, står det å lese ifølge Aftonbladet.

I lys av forrige helgs tumulter i Gøteborg, skal nå Attac finne ut hvordan de skal forholde seg til denne type vold.

- Det kom som en overraskelse at det var så ille, og vi forstod at vi må jobbe videre med denne problematikken, sier Drange. Dette fordi opptøyene overskygger det positive ved markeringen i Gøteborg: At de aller fleste protesterte fredelig for å nå ut med sin mening.

FRYKT: Verdensbanken har avlyst sitt planlagte toppmøte i frykt for opptøyer som i Gøteborg.
<B>SYND:</B> Attac-leder Nina Drange mener det er synd hvis toppmøter eksempelvis skal holdes via nettet.