HOLDER TILBAKE LÅN: Verdensbanken har stanset utbetalingen av et lån til Uganda, som følge av den kontroversielle homoloven president Yoweri Museveni undertegnet denne uken. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
HOLDER TILBAKE LÅN: Verdensbanken har stanset utbetalingen av et lån til Uganda, som følge av den kontroversielle homoloven president Yoweri Museveni undertegnet denne uken. Foto: AFP Photo/NTB ScanpixVis mer

Verdensbanken holder tilbake lån til Uganda

På grunn av den kontroversielle homoloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensbanken har stanset utbetalingen av et lån til Uganda, som følge av den kontroversielle homoloven president Yoweri Museveni undertegnet denne uken.

Lånet som stanses er på drøyt 540 millioner kroner og var øremerket et prosjekt innen helsevesenet i Uganda.

- Vi har utsatt prosjektet og skal nå vurdere det på nytt for å sikre at utviklingsmålene ikke rammes negativt av denne nye loven, sier en talsmann for Verdensbanken, David Theis.

Livsvarig fengsel Den nye homoloven i Uganda innebærer at praktiserende homofile kan straffes med inntil livsvarig fengsel.

Loven gjør det også straffbart å ikke anmelde dem som kan mistenkes for å være homofile i Uganda, og den har høstet massiv internasjonal fordømmelse.

Flere land har varslet kutt i bistanden til Musevenis regime, blant dem Norge og Danmark.

Bistandsyndling Uganda har lenge vært en bistandsyndling i Afrika og har siden Museveni kom til makten i 1986 mottatt rundt 6 milliarder kroner i norsk bistand.

De siste årene har bistanden ligget på rundt 400 millioner kroner i året. 50 millioner kroner av bistanden vil nå bli holdt tilbake.

Verdensbanken har for tiden prosjekter for drøyt 9 milliarder kroner i Uganda, men disse fortsetter som tidligere.

Mange land Verdensbankens leder Jim Yong Kim understreker at Uganda ikke er alene om å forby homofil praksis, noe 83 land verden over gjør.

Homofili er et tabu i de aller fleste afrikanske land, og er forbudt ved lov i 37 land på kontinentet. I Uganda har homofili vært forbudt siden landet var en britisk koloni, men forbudet skjerpes vesentlig med den nye loven.

Motbydelig USA gir i år rundt 3 milliarder kroner til Uganda, men har varslet en gjennomgang av bistanden til landet.

President Barack Obama har kalt loven «motbydelig» og utenriksminister John Kerry har sammenlignet den med de antisemittiske lovene nazistene innførte i Tyskland og de rasistiske apartheidlovene i Sør-Afrika.

Ledende demokrater i Kongressen har tatt til orde for bistandskutt, mens ledende republikanere har advart mot dette.

(NTB)