Verdensbanken møter kritikerne i Oslo

Verdensbanken vil ha flere møter med bankens kritikere i samband med ABCDE-konferansen i Oslo neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens politiet forbereder seg på å møte opptøyer og gateslag, ønsker Verdensbankens representanter å komme i dialog med dem som protesterer mot bankens virksomhet.

Organisasjonen ATTAC og andre har formelt avslått en invitasjon til å delta på Verdensbankens forskerkonferanse i Holmenkollåsen. Men det er avtalt flere møtepunkter mellom bankens representanter og kritikerne før, under og etter selve konferansen.

Dialog med alle

- Vi vil ha dialog med alle grupper som er mot voldsbruk, og ønsker i løpet av disse dagene å møte så mange synspunkter som mulig, sier Verdensbankens norske talsmann, Ivar Slengesol, til NTB fra Paris.

Svensken Mats Karlsson, som er Verdensbankens visepresident for eksterne saker og FN-saker, skal søndag delta på en motkonferanse i regi av paraplyorganisasjonen Åpent Forum, som blant annet ATTAC står bak. Selve ABCDE-konferansen åpner mandag morgen.

På motkonferansen skal blant annet Zambias tidligere president Kenneth Kaunda delta. Han holder foredrag om hvordan og hvorfor Verdensbanken skaper fattigdom.

Bistandsminister Hilde Frafjord Johnson (KrF) skal også delta i en paneldebatt under denne konferansen, som holdes på Diakonhjemmet.

Stor deltakelse

Arrangørene venter opp til 1.000 deltakere til motkonferansen, sier John Jones ved Diakonhjemmet til NTB. Det er ingen påmelding, så deltakelsen er vanskelig å fastslå. Mange av dem som kommer til Oslo for å delta i mandagens demonstrasjon, vil også være med på motkonferansen.

Tirsdag kveld skal representanter for Verdensbanken delta på et debattmøte med ATTAC på Blindern, opplyser Slengesol.

Og etter at ABCDE-konferansen er avsluttet ved lunsjtid onsdag, inviterer biskop Gunnar Stålsett til et seminar i Oslo Bispegård med representanter fra både forskerkonferansen, ATTAC-miljøet, kirken og det politiske miljø.

(NTB)