Verdensbanken spår langvarig depresjon i Asia

Asia er på vei inn i en depresjon som kan bli dyp og langvarig, tror Verdensbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den asiatiske krisen kan komme til å spre seg slik at verdensøkonomien også får en knekk, frykter en av Verdensbankens ledende eksperter.

Banken ber Japan ta spesielt ansvar for å berge Asia gjennom problemene, men stadig mer tyder på at også den japanske økonomien er inne i et uføre som det ikke er noen snarlig vei ut av.

- Vi er trolig i slutten av første fase av en krise, og går nå inn i en dyp økonomisk nedgang, som til og med kan kalles depresjon, sa Verdensbankens visepresident for Asia og stillehavsregionen på en konferanse i Australia i dag.

Rask spredning

- Depresjonen kan bli svært langvarig dersom den ikke blir håndtert særdeles omhyggelig. Den kan også spre seg til resten av verden, og da snakker vi om måneder heller enn om år, sa banklederen Jean-Michel Severino.

Han uttalte seg med spesiell bekymring om svekkelsen av Japans økonomi og den japanske yenens fall, og sa at Japan er nødt til å leve opp til rollen som regionens økonomiske lokomotiv.

Flere internasjonale banker samarbeider for å forsvare yenen, men det viktigste forsvaret vil være et overbevisende svar på krisetegnene fra japanske myndigheters side, sa han.Bare begynnelsen?

Samtidig gikk den japanske sentralbanken ut med advarsler om at man trolig bare har sett begynnelsen på en økonomisk krise i landet.

Problemene med økende arbeidsløshet og sviktende kjøpekraft er i ferd med å få et omfang som kan undergrave virkningene av en krisepakke på rundt 800 milliarder kroner, mener sentralbanken. Regjeringen har lansert en omfattende kriseplan for økende økonomisk aktivitet og styrket etterspørsel, men ekspertene tviler på om dette vil virke etter hensikten når aksjekursene og valutaen svekkes så sterkt som tilfellet har vært de siste dagene.

(NTB-Reuters-AFP)