Verdensbanken ut mot Israel

Israel ødelegger palestinsk økonomi når de stenger grensene og hindrer folk i å gå på arbeid. Nå advarer Verdensbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels hermetiske lukking av Vestbredden og Gaza forårsaker alvorlige økonomiske problemer for palestinerne, slår Verdensbanken fast i en ny rapport.

Ifølge BBC viser rapporten at 60 prosent av den palestinske befolkningen lever på under 14 kroner dagen, sammenlignet med 21 prosent før det palestinske opprøret mot den israelske okkupasjonen begynte for to år siden.

Halvparten av arbeidsstyrken er uten arbeid. Kun massiv utenlandsk bistand forhindrer fullstendig økonomisk kollaps.

Rapporten er et forsøk fra Verdensbanken på å vise i tall de enorme menneskelige lidelsene som konflikten med Israel påfører det palestinske folket.

Stengte byer

- Jeg har mindre interesse av å fordele skyld enn av å se på konsekvensene av konflikten, sier Nigel Roberts, som er direktør for Verdensbanken i Gaza og på Vestbredden, til BBC.

Det palestinske opprøret har til nå kostet den palestinske økonomien nærmere 40 milliarder kroner.

Rapporten indikerer at hovedårsaken til den katastrofalt dårlige økonomien er at den israelske hæren stenger veiene fra de palestinske områdene inn i Israel og innfører portforbud i palestinske byer og landsbyer.

På den måten kommer ikke folk seg på arbeid der de bor og heller ikke hvis de er avhengige av å bevege seg mellom byene for å komme på jobb.

Israel beklager

Israelske myndigheter sier at de beklager konsekvensene av alle tiltakene som er ment å hindre palestinske selvmordsaksjonister i å komme seg inn i Israel.

- Problemet er ikke at vi stenger de palestinske byene, det er resultatet av problemet, sier en talsmann for den israelske regjeringen, Danny Seaman, til BBC.

Palestinerne mener at det er den israelske okkupasjonen som er årsaken til at enkelte palestinere velger å sprenge seg selv og sivile israelere i lufta.

(NTB)