Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdensberømt dansk Michelin-restaurant i matskandale

Det danske mattilsynet gir Danmarks beste restaurant bøter og surt fjes.

TRE MICHELINSTJERNER: I februar fikk restauranten Geranium tre michelinstjerner, som den første danske restauranten noensinne. I september fikk restauranten hard kritikk av det danske mattilsynet. Foto: Scanpix Danmark
TRE MICHELINSTJERNER: I februar fikk restauranten Geranium tre michelinstjerner, som den første danske restauranten noensinne. I september fikk restauranten hard kritikk av det danske mattilsynet. Foto: Scanpix Danmark Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det koster fort 2000 kroner for et måltid på den anerkjente Michelin-restauranten Geranium i København.

Men i Danmarks eneste restaurant med tre stjerner i den anerkjente matguiden, har gourmetkundene risikert å få mageproblemer etter å ha spist et bedre måltid. Restauranten har nemlig solgt kamskjell, ferske østers og krepsehaler, som har holdt altfor høye temperaturer, skriver den danske avisa Ekstra Bladet.

Da det danske mattilsynet målte temperaturen på sjømaten, holdt den 9,2 grader celsius, som er sju grader høyere enn det som er tillatt.

Ifølge Berlingske Tidende skal restauranten som følge av dette ha fått en sur smiley på døra og en bot på 20 000 danske kroner.

Ifølge dansk TV2 ble kontrollen gjennomført 29. september i år.

Skjerpede omstendigheter

Under det nesten tre timer lange besøket til det danske mattilsynet, som heter Fødevarekontrollen, så kontrollørene i restaurantens papirer, og fant at problemet hadde vedvart over en lengre periode.

- Vi oppfatter det som en skjerpet omstendighet at virksomheten over en lengre periode har oppbevart skalldyr ved for høye temperaturer, vel vitende om at temperaturene var for høye. Restauranten har visst, men ikke reagert, det forteller oss at de ikke vet viktigheten av temperaturreglene, sier det danske mattilsynets seksjonsleder Martin Birk Hansen, skriver Politiken.

Birk Hansen, sier til avisa at restauranten først rettet på feilen etter at tilsynet hadde påpekt den. Tilsynet skal også ha spurt ut de ansatte ved restauranten om oppbevaringstemperaturer for fersk fisk og skalldyr, og dermed oppdaget at de ikke kunne svare godt nok.

Skittent

Videre skriver Fødevarekontrollen i rapporten at de fant to kjølerom med svarte, grønne og hvite flekker på undersiden av hyllene, de samme flekkene fant de på glass med syltet hvitløk. I restaurantens oppvaskmaskin fant tilsynet skitt i kantene av maskinen og på spylehodet.

Restaurantens stjernekokk og hovmester Rasmus Kofoed og Søred Ledet, svarer på den uheldige rapporten med å si at de er uenige i en del av punktene, og at de derfor har klaget på den.

NY MICHELIN-GUIDE: Tidligere kjøkkensjef på Grefsenkollen restaurant, Steffen Hansen, mener flere Oslo-restauranter fortjener michelinstjerner. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Hos Geranium er vi perfeksjonister, og god hygiene og riktig oppbevaring av råvarer er utrolig viktig for oss, siden vi legger stor vekt på å servere ferske råvarer av beste kvalitet, skriver han i en mail til Ekstra Bladet, og legger til at de gjennom seks år aldri tidligere har fått en anmerkning fra mattilsynet.

Kofoed vant i 2011 Bocuse d'Or, som er et uoffisielt VM i fransk kokkekunst, og arrangeres annet hvert år i Lyon.

Kofoed hevder også at det er Fødevarestyrelsen som gjorde ham oppmerksom på problemet med kjølerommet, og at restauranten for ett år siden installerte et datasystem for å sikre seg at dette ikke skulle skje.

I februar fikk restauranten tre michelinstjerner, som den første danske restauranten noensinne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!