Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens økonomiske forum:

Verdenseliten venter i spenning, men de har «ingen planer om Nord-Korea-møte»

Sør-Koreas utenriksminister avkrefter Nord-Korea-møte på spørsmål fra Dagbladet.

MØTTES: USAs utenriksminister Rex Tillerson i samtale med sin sør-koreanske kollega, Kang Kyung-wha under ministermøtet i Vancouver. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward
MØTTES: USAs utenriksminister Rex Tillerson i samtale med sin sør-koreanske kollega, Kang Kyung-wha under ministermøtet i Vancouver. Foto: THE CANADIAN PRESS/Jonathan Hayward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha er i Davos i Sveits, der hun blant annet skal diskutere sikkerhetsutfordringene på den koreanske halvøya og vinter-OL som starter i Pyeongchang i februar.

Hun har imidlertid ingen planer om å diskutere Nord-Korea-spørsmål med sin amerikanske kollega, utenriksminister Rex Tillerson eller president Donald Trump.

- Jeg har ingen planer om å møte dem. Men jeg møtte Tillerson i Canada for kort tid siden, og vi har jevnlig kontakt, sier hun til Dagbladet i Davos.

I løpet av dagene hun deltar på årets Verdens økonomiske forum i den sveitsiske alpebyen, vil hun delta på minst fem møter.

Et viktig tema vil være fredsbygging mellom Sør- og Nord-Korea, opplyser det koreanske utenriksdepartementet ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Torsdag er Kang også vertskap for en såkalt Pyeongchang-kveld, for å rette oppmerksomheten mot de olympiske lekene som i år skal avholdes i Sør-Korea. Der vil hun også informere pressen om utfallet av de seineste samtalene med Nord-Korea.

Unik mulighet

Så seint som forrige uke sa hun at Sør-Korea kommer til å fortsette høynivåsamtalene med den nordkoreanske ledelsen med åpne øyne etter OL-gjennombruddet, ifølge NTB.

- Vi er nødt til å dra størst mulig nytte av denne muligheten, sa Kang til BBC den gang.

Samtalene har så langt resultert i at Nord-Korea sender 22 utøvere til OL i nabolandet. Blant annet skal de to landene stille med et felles ishockeylag for kvinner. Naboene vil også gå samlet under felles flagg på OL-åpningen.

Selv om det kan høres ut som små steg, så er det nærmest regnet som utrolig at de to landene har kommet til enighet. Bare det faktum at de nå snakker sammen igjen ble sett på som utenkelig da krigshissingen mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un var på sitt heftigste for få måneder siden.

Advarer hverandre

Men til tross for at landene nærmer seg hverandre diplomatisk for første gang på over to år, har begge landene gjentatt advarsler rettet mot hverandre.

MØTTE PRESSEN: Sør-Koreas president Moon Jae-in holdt pressekonferanse natt til onsdag. Latteren satt løst blant publikum da han begynte å rose Donald Trump. Video; NTB Scanpix/CNN Vis mer

Så seint som i går sa den sørkoreanske utenriksministeren at Nord-Korea beveger seg ned en farlig vei med sine fortsatte atom- og missilprovokasjoner i strid med internasjonal fordømmelse.

- Prisen for deres fortsatte provokasjoner, som er en åpenbar avvisning av de fredselskende medlemmene av det internasjonale samfunnet, vil være ustabilitet og økonomisk krise, sa Kang under en pressekonferanse mandag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kang kommer til Davos på invitasjon fra Verdens økonomiske forum, noe som kan reflektere det internasjonale samfunnets interesse i den stadig anspente sikkerhetssituasjonen på den koreanske halvøya.

Men ifølge Kang selv, vil det altså ikke bli avholdt diskusjoner om situasjonen med Donald Trump eller Rex Tillerson, som anses som de to viktigste amerikanske aktørene i den pågående diskusjonen om situasjonen i Nord-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!