Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Verdenshistoriens kraftigste registrerte El Niño» har slått til

- Det påvirker halve kloden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alarmen gikk hos klimaforskere verden over allerede i april. Nå har en av de kraftigste El Niñoene, som noen gang er registrert, slått til som varslet, og snudd værsituasjonen på den sørlige halvkule på hodet. 

- El Niñoen som har inntruffet nå er den kraftigste vi noensinne har målt. Den påvirker halve kloden, forteller klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt.

Benestad har en doktorgrad på området, og er en av Norges fremste eksperter på værfenomenet - som inntreffer med 2-8 års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt. Han får også støtte fra franske klimaforskere.

Mens flere målinger allerede har fastslått at El Niñoen som nå herjer er den kraftigste registrerte noensinne, melder amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) at den vil bli en av de tre kraftigste noensinne.

- Man kan si at dette allerede har vært den kraftigste El Niño som har blitt registrert. Det er avhengig av hvilke målinger man baserer seg på, sier professor Nick Klingaman ved universitetet i Reading til BBC.

Årets El Niño er ifølge NASA spredd utover et område på 16 millioner kvadratkilometer, mer enn dobbelt så stort som landområdet til USA.

- Det er trolig den kraftigste de siste 100 åra, sier Jerome Lecou ved Meteo France til AFP. Han understreker samtidig at det bare har blitt gjort nøyaktige målinger siden midten av 1900-tallet.

23 000 dødsfall Den forrige El Niño-rekorden ble satt i 1997. NOAA måler gjennomsnittstemperaturer i det tropiske Stillehavet, med en skala der null er gjennomsnittet. Alt over 0,5 regnes som værforhold som tilsier at værfenomenet El Niño har slått til. Under rekord-El Niñoen i 1997 viste målingene 2,3, mens de ferskeste tallene fra 2015, som forventes å stige, viser 2,0. 

Ifølge CNN var rekordåret 1997 et år der fenomenet bidro til stormer som førte til rundt 23 000 dødsfall på begge sider av Stillehavet, med ekstremregn i Sør-Amerika, tørke og skogbranner i Indonesia, samt kraftige oversvømmelser i California. De totale kostnadene for dette uværet var ifølge National Geographic over 33 milliarder dollar, tilsvarende 270 milliarder kroner.

«Godzilla El Niño» Forskere mener årets El Niño, kombinert med den gradvise globale oppvarmingen, vil føre til at 2015 blir det varmeste året som noen gang er registrert. 

- Man kan si med absolutt sikkerhet at 2015 kommer til å bli det varmeste året noensinne. Det er for tidlig å si hvor mye varmere, men det er ingen tvil om at kloden setter en ny rekord, sier Benestad.

Allerede i april meldte klimaforskere at en kraftig El Niño ville inntreffe mot slutten av året. NASA har tidligere advart om at værfenomenet kommer til å ramme det amerikanske kontinentet med en intensitet knapt sett tidligere. 

NASA-forskeren Bill Patzert har omtalt uværet som nå har slått til som «Godzilla El Niño», eller en monsterstorm.

Årets El Niño er ifølge Benestad på sitt kraftigste i desember og januar.

- Det er varslet at den vil gi seg i månedsskiftet mellom mars og april. Men den kommer til å påvirke verdens vær og klima i årets tre første måneder, sier han.

Dramatiske konsekvenser Tørke, skogbranner, flom og sult flere steder i verden er noen av de dramatiske konsekvensene som følger rekord-El Niñoen:

• Tørken som krever menneskeliv flere steder i Afrika, har rammet Etiopia spesielt hardt. Landet opplever sin verste tørke på 30 år, og mer enn åtte millioner etiopiere trenger hjelp til å skaffe seg nok mat. Ifølge FN kan dette tallet stige til 15 millioner tidlig i 2016. 

• I Sør-Amerika har flom og oversvømmelser drevet nesten 150 000 mennesker fra hjemmene sine i jula. Aller verst rammet er Paraguay, Bolivia, Argentina og Brasil. 

• En stor skogbrann i Australia slukte 116 hjem i jula. Samtidig herjet en voldsom skogbrann i California, som er rammet av tidenes verste tørke

VARMEREKORD: Disse satelittbildene viser temperaturen på havoverflaten i desember 1997 og i desember 2015. Årets El Niño har allerede slått rekordstormen fra 1997. Foto: NASA
VARMEREKORD: Disse satelittbildene viser temperaturen på havoverflaten i desember 1997 og i desember 2015. Årets El Niño har allerede slått rekordstormen fra 1997. Foto: NASA Vis mer

• I løpet av jula har minst 43 mennesker mistet livet i flere stormer som har rammet USA. 

• Været fører også til store utfordringer for økosystemet over store deler av kloden. En studie gjennomført av den amerikanske forskningsetaten NOAA og University of Queensland fastslår at koraller over store deler av verden er truet av en undersjøisk hetebølge. Innen nyttår kan varmen ha tatt knekken på 12.000 kvadratkilometer med korallrev. 

Tørke i Asia og flom i Sør-Amerika er ventet å få alvorlige følger for jordbruket. Også i Afrika kan landbruket bli hardt rammet av tørke.

Fisket flere steder i Stillehavet kan bli sterkt redusert siden værfenomenet forårsaker mindre næringsstoffer og plankton nær havoverflaten, melder NTB.

• Værfenomenet El Niño har også en mykere side. Et enormt teppe av fargerike blomster dekket i slutten av oktober Atacamaørkenen i Chile.

- Ingenting er som det skal Benestad sier det er vanskelig å si med absolutt sikkerhet om alt dette kan knyttes opp mot årets El Niño, men at værfenomenet påvirker værforholdene over hele verden. 

- Det er veldig mange faktorer som avhenger av hverandre, så det er veldig vanskelig å lage en direkte link. Men El Niño flytter værsystemet, og fører til at ingenting er som det skal være, forteller han. 

PÅ FLUKT: I Sør-Amerika har flom og oversvømmelser drevet nesten 150 000 mennesker fra hjemmene sine i jula. Aller verst rammet er Paraguay, Bolivia, Argentina og Brasil. Foto: Reuters / NTB Scanpix
PÅ FLUKT: I Sør-Amerika har flom og oversvømmelser drevet nesten 150 000 mennesker fra hjemmene sine i jula. Aller verst rammet er Paraguay, Bolivia, Argentina og Brasil. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media