UTSKJELLING: Sean Spicer brukte sin første arbeidsdag som pressesjef for Donald Trump til å skjelle ut pressen for det han mente var feilaktig pressedekning. Etter denne pressekonferansen ble Spicer verdenskjent. Foto: AP / NTB Scanpix
UTSKJELLING: Sean Spicer brukte sin første arbeidsdag som pressesjef for Donald Trump til å skjelle ut pressen for det han mente var feilaktig pressedekning. Etter denne pressekonferansen ble Spicer verdenskjent. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Donald Trumps tidligere pressesjef:

Verdenskjent etter presse-kjeft. Nå vil Spicer lage «sivilisert» talkshow

Dagen etter at Donald Trump flyttet inn i Det hvite hus, skjelte Sean Spicer ut pressen på vegne av sjefen.

Det hadde ikke engang gått en dag før han avleverte sin første og mest kjente hårføner mot amerikansk presse. USAs president Donald Trump hadde nettopp flyttet inn i Det hvite hus, og var ikke spesielt begeistret over pressedekningen.

Flere medier hadde sammenliknet bilder fra innsettelsesseremonien til Trump og USAs forhenværende president Barack Obama. Bildene talte for seg selv. Det var langt flere mennesker til stede da Obama ble innsatt som president, først i 2009, og deretter i 2013.

Dagen etter seremonien, 21. januar 2017, kom Trumps daværende våpendrager og pressesjef Sean Spicer inn i presserommet i Det hvite hus og avfyrte en saftig verbal salve mot pressen.

Spicer anklaget pressen for å fare med løgn, og serverte selv uttalelser som samme dag ble tilbakevist som usanne. Uttalelser som seinere ble karakterisert som «alternative fakta».

Spicer mente nemlig at publikummet var det største noensinne.

Nå vil Spicer bli vert for et talkshow som han ønsker at skal inneholde «siviliserte, respektfulle og informative diskusjoner», melder New York Times (NYT).

RASER: Under Trumps pressesekretær, Sean Spicers, første pressekonferanse, raser han mot amerikanske mediers dekning av innsettelsen av Donald Trump. Video: CNN Vis mer

«Avslappende atmosfære»

Den amerikanske storavisa har fått tak i et såkalt «pitch sheet» som Spicer har sendt til en rekke TV-selskaper. Dokumentet beskriver hvordan Trumps første pressesjef ser for seg at talkshowet vil bli.

I dokumentet heter det at Spicer ønsker å møte «noen av de mest interessante [ …] offentlige personene» på en kafé eller pub, gjerne med en drink.

«Den avslappede atmosfæren er en ideell mulighet for Sean til å bli kjent med sine gjester mens de diskuterer alt fra media til ekteskap», heter det videre i forslaget, ifølge NYT.

Avisa skriver videre at ingen TV-selskaper så langt har kastet seg på prosjektet, men at Spicer og hans team skal spille inn en pilotepisode i juli.

Denne pilotepisoden har imidlertid støtte fra selskaper NYT beskriver som tungvektere innen prate-TV-sjangeren.

- I dette klimaet så mener jeg det er viktig en plattform hvor vi kan ha siviliserte, respektfulle og informative diskusjoner om viktige saker i tiden, sier Spicer selv til avisa.

Sa opp i protest

Som følge av den bisarre hendelsen 21. januar 2017 ble Spicer sammenliknet med «komiske Ali».

Det var Saddam Husseins informasjonsminister Husseins informasjonsminister Muhammad Saeed al-Sahhaf, som under den andre Irak-krigen ble kjent for å gi åpenbart feilaktige uttalelser om krigens gang.

Spicer varte imidlertid ikke lenge i jobben som pressesjef.

Etter et halvt år i jobben, sa Spicer opp jobben i protest. Han var uenig i Trumps ansettelse av kommunikasjonsdirektør Anthony Scaramucci.

Spicer mente at ansettelsen av pengeinnsamleren var en grov feil, og valgte å forlate Det hvite hus. Tross Trumps ønske om at Spicer skulle bli.

Det kan være at Spicer hadde et poeng.

Scaramucci fikk nemlig sparken fra Det hvite hus bare ti dager etter at han tiltrådte. Til gjengjeld var de ti dagene av det svært kontroversielle slaget.

Scaramucci kalte nemlig tidligere stabssjef Reince Priebus en «jævla paranoid schizofren» overfor en journalist. Han mente også at den tidligere Trump-rådgiveren Steve Bannon var en person «som forsøker å suge seg selv».

Dukket opp på prisutdeling

Spicer må imidlertid kunne sies å ha humor.

I september i fjor dukket han overraskende opp på Emmy-prisutdelingen, en amerikansk prisutdeling hvor man hedrer det beste som ble laget på TV det foregående året.

SJOKKERTE SEERNE: Sean Spicer, tidligere ansatt som Trumps pressesekretær, dukket plutselig opp på scenen under utdelingen av Emmy-prisene natt til mandag. Video; NTB Scanpix. Foto: Buckner/ Variety/ REX/Shutterstock/ NTB Scanpix. Vis mer

Bak et rullende podium, som liknet på podiet han sto bak i Det hvite hus, kom Spicer på scenen og parodierte … seg selv.

Etter at han var ferdig, takket programleder Stephen Colbert Spicer slik:

- Melissa McCarthy, alle sammen, ropte han til publikum.

En henvisning til Hollywood-stjernas parodi på nettopp Sean Spicer, som du kan se under.

GJØR NARR: Melissa McCarthy skaper oppsikt med sketsjen sin av Sean Spicer - Trumps pressetalsmann - som hun leverte i «Saturday Night Live». Video: CNN, NBC/Broadway Video, Pool Extra/Warner Bros. Television, Fox News Vis mer