Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fredsmegler i Kashmir

Verdenskjent guru ba Kjell Magne Bondevik om hjelp til å ende Asias eldste konflikt

Pakistanske toppolitikere møtte fredsmekleren fra Norge etter bemerkelsesverdig besøk på indisk side av Kashmir. Nå vil Bondevik ha partene til forhandlingsbordet.

PÅ GRENSA: Kjell Magne Bondevik er på fredsmeklingsoppdrag i det konfliktrammede område Kashmir. Her er hans egen video fra besøket. Video: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strategisk beliggenhet, kamp om vannressurser og religiøse forskjeller ligger til grunn for den 70 år lange konflikten i Kashmir. India, Pakistan og Kina kontrollerer hver sine deler av fjellandet, mens grupper av befolkningen ønsker at Kashmir skal bli en selvstendig stat.

FREDSMENN: Sri Sri Ravi Shankar inviterte Kjell Magne Bondevik til India. Foto: Privat.
FREDSMENN: Sri Sri Ravi Shankar inviterte Kjell Magne Bondevik til India. Foto: Privat. Vis mer

Midt i den, mildt sagt, kompliserte konflikten står tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Han forsøker nå å få alle partene i gang med fredssamtaler.

- Jeg har blitt bedt om å engasjere meg i Kashmir-konflikten som er Asias eldste konflikt, sier Kjell Magne Bondevik, på telefon fra Pakistan.

Ifølge den tidligere statsministeren ble han invitert til indisk side av den verdenskjente guruen Sri Sri Ravi Shankar. Fra pakistansk side ble han invitert av regjeringen i landet. I løpet av noen hektiske dager har han møtte innflytelsesrike personer på begge sider av den betente konflikten.

- Sri Sri har millioner av følgere i India og har god kontakt med den indiske statsministeren Narendra Modi. De lot meg få reise inn i den indiske delen av Kashmir, noe som er bemerkelsesverdig, sier Bondevik.

Bondevik opplyser at han møtte sivile grupper, forretningsledere og religiøse ledere.

Møtte motstandere

- I tillegg fikk jeg møte Syed Ali Geelani som lederen for motstandsbevegelsen. Han blir betraktet som terrorist av indiske myndigheter og sitter i husarrest, men jeg fikk komme hjem til han, sier Bondevik.

Fredsmekleren ble flydd med helikopter til grensa på pakistansk side. Skillet mellom de to landene deler befolkningen og Bondevik forteller om sterke inntrykk. Splittede familier, daglige voldshendelser og et område delt av en strengt bevoktet grense.

LINE OF CONTROL: Kjell Magne Bondevik fikk et sjeldent besøk til grensa mellom Pakistan og India i Kashmir. Foto: Privat.
LINE OF CONTROL: Kjell Magne Bondevik fikk et sjeldent besøk til grensa mellom Pakistan og India i Kashmir. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg fikk se med egne øyne hvilke restriksjoner som legges på befolkningen i området. Omtrent 98 prosent av menneskene i grenseregionen er muslimer og konflikten gjør det vanskelig for familier og ha kontakt over grensa, sier Bondevik.

TOPPMØTE: President Sardar Masood Khan, delstatspresident for Azad Jammu Kashmir, møtte med Kjell Magne Bondevik. Foto: Privat.
TOPPMØTE: President Sardar Masood Khan, delstatspresident for Azad Jammu Kashmir, møtte med Kjell Magne Bondevik. Foto: Privat. Vis mer

Han mener indiske beslutningstakere verdsetter hans interesse i konflikten, men fordi det er valg i India i mai, tror Bondevik det kan bli vanskelig å få partene til forhandlingsbordet før den tid.

- Det er vanskelig å komme med innrømmelser før et valg, men det vet vi jo alt om, sier Bondevik, som ledet to mindretallsregjeringer i Norge

Ikke militær løsning

Bondeviks reise i konfliktområdet har skapt overskrifter i både Pakistan og India.

I dag har Kjell Magne Bondevik besøkt den pakistanske delen av Kashmir og hovedstaden Islamabad. Han har møtt med delstatspresidenten, Pakistans president og utenriksminister

- Pakistan ønsker at denne konflikten skal få større internasjonal oppmerksomhet. Vi har snakket om å få bringe FN tettere inn i prosessen, sier Bondevik, som opererer som selvstendig formidler i rollen som leder av Oslo-senteret.

Han ønsker å være forsiktig med å beskrive en løsning på den 70 år gamle konflikten.

SØKER FORHANDLINGER: Pakistans president, Dr. Arif Alvi, tok i mot Kjell Magne Bondevik i Islamabad. Til venstre i bildet står Aamir Sheikh, leder av 14. augustkomiteen og tidligere bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, som fulgte Kjell Magne Bondevik på turen. Foto: Privat.
SØKER FORHANDLINGER: Pakistans president, Dr. Arif Alvi, tok i mot Kjell Magne Bondevik i Islamabad. Til venstre i bildet står Aamir Sheikh, leder av 14. augustkomiteen og tidligere bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, som fulgte Kjell Magne Bondevik på turen. Foto: Privat. Vis mer

- Partene selv må forhandle og jeg oppmuntrer til dette. Det finnes ingen militær løsning på konflikten, sier Bondevik som nå befinner seg i Pakistans hovedstad Islamabad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!