Verdenskjent, norsk professor mener man må forske på jødemakt

Johan Galtung (81) anbefaler andre å lese «nazibibelen». Nå kritiseres han for å være ekstrem.

FÅR KRASS KRITIKK:  Professor og fredsforsker Johan Galtung får sterk kritikk etter å ha refereert til nynazistiske kilder og oppfordret til å lese Sions Vises protokoller, nynazistenes «bibel». Foto: Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
FÅR KRASS KRITIKK: Professor og fredsforsker Johan Galtung får sterk kritikk etter å ha refereert til nynazistiske kilder og oppfordret til å lese Sions Vises protokoller, nynazistenes «bibel». Foto: Ole C. H. Thomassen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Human-Etisk Forbunds tidsskrift «Humanist» publiserte mandag et innlegg skrevet av den internasjonalt kjente fredsforskeren og professoren, norske Johan Galtung (81), grunnlegger av Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo og fredsforskning som studie.

Her refererer Galtung til oppslaget «Six Jewish Companies own 96 % of world media» og presenterer antall jødiske medieledere i USA. Hans kilde oppfordrer i sin artikkel til kamp mot den jødiske kontrollen over media, som er beskrevet som en «ond makt som har sprøytet dødelig gift i folks sinn og sjeler».

Det er en forkortet versjon av en pamflett skrevet av William Pierce, leder for den nynazistiske organisasjonen National Alliance.

Galtung skriver videre at han ikke mener den «jødiske medie-kontrollen» er tilfeldig, og at «antisemittismen vil komme som en flodbølge» dersom hyptosen om at jøder styrer verden blir tiet i hjel, og ikke forsket på.

Anbefaler «nazistbibel» Artikkelen er et svar til medieviter og journalist, John Færseth, som skrev en kronikk etter å latt seg sjokkere av et foredrag Galtung holdt i Norge i september i fjor. Her kritiserte han fredsforskeren for å antyde at frimurerne var involvert i 22. juli-terroren og for å anbefale bøkene til den omstridte forfatteren Erik Rudstrøm.

Færseth reagerer også på at Galtung nå anbefaler andre å lese det antisemittiske skriftet Sions Vises Protokoller, som blir sett på som nynazistenes «bibel» fordi den beskriver en jødisk konspirasjon for å overta verden.

Protokollene er gjentatte ganger avslørt som falske.

- Galtung anbefaler folk å lese Sions protokoller og sammenligne de med dagens situasjon. Det kan ikke tolkes på en annen måte enn at han mener protokollens beskrivelse av et jødisk verdenkomplott har noe for seg, sier Færseth til Dagbladet.

William Pierce har skrevet boka «The Turner Diaries», en skjønnlitterær oppskrift på rasistisk terror. Den har inspirert Oklahoma-bomberen og den nynazistiske terrororganisasjonen Silent Brotherhood, mener Færseth. 

- Han refererer til argumenter brukt av Pierce. Det er vanskelig å se at noe av hans renomme står igjen etter dette.

- Diskreditert som forsker Seniorforsker ved Holocaustsenteret i Oslo, Terje Emberland, synes det er sjokkerende at Galtung trekker fram antisemittiske usannheter. 

- Når han i tillegg godtgjør sine påstander forfattet av Pierce, den mest notoriske og innflytelsesrike nynazisten siden 2. verdenskrig, stiller Galtung seg utenfor enhver akademisk sammenheng. Som forsker er han diskreditert.

Sion-protokollene, som sier at jøder planla å overta verdensherredømme på slutten av 1800-tallet, har blitt avslørt som en forfalskning gang på gang, opplyser han. Både Adolf Hitler og Alfred Rosenberg, sa det samme som Galtung nå sier om protokollene: At det ikke spiller noen rolle om protokollene er riktige eller ikke.

- DISKREDITERT:  Terje Emberland er seniorforsker ved Holocaustsenteret i Oslo og mener Galtung nå har stilt seg utenfor enhver akademisk sammenheng. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
- DISKREDITERT: Terje Emberland er seniorforsker ved Holocaustsenteret i Oslo og mener Galtung nå har stilt seg utenfor enhver akademisk sammenheng. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet Vis mer

- Det eneste Galtung kan gjøre er å legge seg flat. Dette er tragisk.

Tilknyttet antisemitter Galtung er grunnlegger av Transcend International, et nettverk av fredsforskere og fredsarbeidere. Færseth mener nettverkets nyhetstjeneste har flere kjente konspirasjonsteoretikere blant skribentene, hvorav minst en er kjent som holocaustbenekter.

- Galtung er ikke sjøl redaktør for nyhetstjenesten til tross for at han jevnlig skriver lederartikler, sier Færseth. 

Verken han eller Emberland har noen formening om Galtung er antisemitt sjøl, men begge er enige om at slike uttalelser kan bli brukt av høyreekstreme til å legitimere rasistpropaganda.

Redaktør i «Humanist», Didrik Søderlind har på tidsskriftets nettsider begrunnet publiseringen av Galtungs meninger med at det faller innenfor Galtungs tilsvarsrett, og at det er av offentlig interesse å se «hvilket ideologisk landskap en så kjent nordmenn nå beveger seg i».

- Dette er så ekstremt som det kan bli. Galtung reiser verden rundt og diskuterer verden ut fra nynazistisk propaganda, at dette er uansvarlig er bare fornavnet.

Aftenposten-journalist og tidligere redaktør i samme aivs, Per Egil Hegge, mener Galtungs utspill «ikke kaller på annet enn medlidenhet».

- Dette karakteriserer seg sjøl, dette er utvikling jeg har sett hos han over en 30-års periode. Jeg er ikke overrasket.

Dagbladet har vært i kontakt med Johan Galtung, men han ønsker ikke å kommentere saken.